Luras inte av grodan

Märket "Rainforest alliance" börjar bli mer och mer vanligt i butikerna, bl.a. på chiquitas bananer(!), men det är ganska hårt kritiserat för att inte uppnå krav och enligt många källor så är det inte så etiskt som det utger sig för.

De garanterar ingen minimilön för odlarna är ett exempel.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=148979

http://www.fria.nu/artikel/5340

Man får passa sig så man inte går på alla dessa märkningar utan att veta vad som ligger bakom. Det är klart att företagen har insett och hakat på trenden med rättvisemärkt, ekologiskt m.m.
Men hur ska man som konsument veta??

Ett sätt är ju att googla. Prova googla på Rainforest alliance och har du en version av webbläsare och google med förslag så behöver man inte skriva många bokstäver för att få upp "rainforest alliance kritik" som förslag. FÖRE "Rainforest alliance".

DN har en sammanställning av märkningar som är godkända i Sverige
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/markningens-manga-ansikten-1.416365

MEN även där är bl.a. Rainforest alliance med.
Det är bara att läsa på vad man vill stödja, huvudsaken man gör det.

Rainforest alliance utger sig för att vara en motsvarighet till rättvisemärkt och grön är ju numera signalfärg för ekologi, helt utan att vara det.
Rättvisemärkt har heller inga absoluta krav på ekologisk odling men många produkter märkta med fairtrade/rättvisemärkt är även märkta med KRAV.

Man ska inte heller blanda ihop med Nyckelhålsmärkning, Ica gott liv m.fl. som syftar till hälsan på människan. De tar ingen som helst hänsyn till människorna som har producerat varorna.

Vill man vara etisk är det Fairtrade som gäller, ekologisk odling är det KRAV eller EUs märkning "ekologisk odling" och för icke-livsmedel är det Svanen som gäller framförallt.
Är det en märkning som inte ens finns med på DNs lista är det inte att tänka på överhuvudtaget att det skulle vara godkänt.
Det är inte falska märkningar, men de kan ha för låga kriterier (t.ex. Rainforest alliance)

Anledningen till denna lilla resume är att i senaste ICA buffé stoltserar ica med att ha tagit in mer av rainforest alliance-märkta produkter.

Tro inte att chiquita har gått och blivit fairtrade eller ekologiskt. Forget it.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0