Världstouren i voleiplaya! =)

Världstouren i beachvolley är här!!!
Gick dit först för två kvällar sen när det va slut på matcher och kände på stämningen, alla som va där och träna och igår var jag och erika där och tittade i nån timme och idag när ingen av oss har spanska, skola, grupparbete eller nåt annat så blir det en heldag! Solen strålar och jag får sånna härliga sommarkänslor och flashbacks till förra årets Ume City Beach när jag jobbade i caféet hela veckan och var riktigt inne i det. De har här, liksom i umeå, arenan på ett torg. (Plaza Espanya brevid de kända fontänerna) och runt omkring har de byggt upp mindre planer med små läktare för kvalspelen, träningsplaner, gym, resturang etc. alla som vet var Barcelona-paviljongen kan tänka sig att det är precis där utanför som planerna med mindre läktare är.
Där såg vi igår Berg/Brinkeborg förlora mot lettland så vi får se hur det går för dem idag.
Är även andra svenskar här men det är en djungel att förstå spelschemat och det finns inga tider uppsatta så man får nöja sig med det som är när man kommer dit. Bra stämning när spanien spelar iaf, och det är många spanska lag! Gratis varje dag också så idag är det säkert som igår, mest skolungdomar, men imorrn och söndag antar jag att det blir mer folk.

Nu ska jag bara göra lite solidworks först, har sista delprovet på måndag och jag har inte så höga förhoppningar på mej själv. Och nu har jag fått tillbaka definitivt svar på projektet och det är nåt fel på det, men inte ens min lärare vet vad, det är någon högre överkoordinator som rättat, men det är nåt med presentationen och min lärare trodde det hade nåt med zipningen att göra. (komprimeringen som jag f.ö. gjorde till .rar som det stod att man kunde) trist grej att kugga på men som sagt, det har ingen betydelse för slutbetyget. och om felet består i nån presentationsgrej har det ju lite att göra med mina kunskaper i solidworks.

En kurs (nästan) avklarad

Hade idag presentation på spanska i kursen Basic Design där vi gjort en kaffebryggare för bilar i norden. Det gick jättebra och det är skönt att ha det bortgjort. Men ännu skönare att själv veta att jag sa allting som jag skulle och inte sa nåt fel (inget fatalt iallafall) och att vår grupp dessutom hade överlägset bästa projekt och presentation. Det slutade med att jag fick göra powerpointen iallafall för han som hävdat att han skulle göra det hade gjort den fulaste powerpointen i historien (tänk text som åker fram från alla håll, knallröd och -blå text, bilder som täcker delar av rubrikerna, ingen organisation eller stil nånstans)
Och vi fick de bästa nyheterna på länge, nämligen att normalt sett så brukar slutprovet bara vara för de som inte får godkänt på sitt projekt. Jippie!! Hoppas hoppas! Jag har inte ens varit på föreläsningarna för de har varit på svår katalanska men en av lärarna hävdar att har man gjort projektet helt och fullt så har man gått igenom alla faser och tekniker som gåtts igenom på föreläsningarna. Som sagt, hoppas!

En outbildad fascist

Jag har träffat en fascist. På riktigt. Han är en lägenhetskompis till en av mina kompisar här. Han är från spanien och tycker Franco va en bra snubbe. Han har Francos flagga som är olaglig. Man får bara ta fram den en gång per år och det är på Francos dödsdag den 20 november. Detta för att spanien numera (efter Franco) är demokratiskt och alla har rätt att uttrycka sin åsikt minst en gång per år och under ordnade former (är väl liknande lag som vi har i sverige) Tänk vad lustigt att fascisterna åberopar demokratin för att få uttrycka sin åsikt...
Men det slutar inte här. Denne "tío" slutade nog skolan för tidigt. Häromdagen satte han igång att babbla om Franco och hur bra han var och stannade inte upp för att fråga sin tyska lägenhetskompis "Du, har ni haft nån diktator i Tyskland nångång?" ......... tysken kväver chock och skratt och svarar "Eh, ja..Hitler!?!"
Varpå fascisten säger "Ah," och fortsätter prata om Franco.

Men alla får tycka vad de vill. Jag tycker inte om fascister

Gissa språket

Denna skylt fanns på en av dricka-automaterna innanför säkerhetskontrollen på flygplatsen i Barcelona.


Ibiza!

Ja, jag vann en resa till Ibiza. Invigningen av "nya SEAT Ibiza 08", mest kända (tror jag) bilmärket i spanien. Otroligt påkostat, min lärare bl.a. skulle dit en hel vecka innan för att förbereda.
Och allt gratis.... ALLT!

Det var två förväntansfulla och överlyckliga resenärer som inledde med en "semesteröl" i väntan på avresa på flygplatsen.
  
Vi inledde med att hoppa på ett chartrat plan på Barcelonas flygplats (de hade startat i Madrid och plockade upp fler i Barcelona), med packning endast för kvällen och lite annat man behöver under ett dygn. Dvs. typ ingenting förutom tandborste och ett ombyte underkläder.

Vi landade en halvtimme senare och blev skjutsade i buss till det 5-stjärniga hotellet där vi skulle bo.
Jag som trots mina ringa 24 år rest en del kan endast jämföra det med hotellet i Jordanien där vi också hade 5-stjärnigt av säkerhetsskäl.
    

Vi tog ett dopp i poolen och solade en liten stund innan det var dags att skynda oss göra oss iordning inför kvällen. Återigen buss till själva invigninen. När vi kom fram möttes vi av röda mattan, vita barcelona-stolar, vita soffor och bord med vita dukar uppdukade i en skogsdunge med champagne och tapas bland kandelabrar och serveringpersonal så man inte skulle behöva lyfta sin tursamma, bortskämda rumpa ur de vita sofforna och divanerna.

    


Efter ca en timmes mingel annonserades det att invigningen skulle äga rum inomhus. Väl inne var allting helt i vitt och det var lite mystisk, spännande musik och en röst i högtalarna. (på engelska! För en gångs skull fick vi känna oss jättecoola och tacka nej till tolkning med hörlurar!) Musik och discorök och allting var helt kritvitt och belyst med olika färger. Helt plötsligt så lyfts väggarna upp och det visar sig att det varit gigantiska lådor och gissa vad som fanns i? Jo, nya SEAT Ibiza 08 såklart =)
Vi gick runt en stund och minglade och tittade och provsatt, försökte hitta de speciella detaljerna som min lärare berättat om och sen gick vi ut till bussen igen. Vi slussades till den väldigt berömda nattklubben "Pacha" och där var det middag bestående av ännu mer tapas och till min stora glädje även sushi! Vin och öl i fria mängder och sen övergick det till nattklubb. Jag vet helt ärligt inte om det var öppet för allmänheten för vi var såpass många där med SEAT ändå, dock har jag hört att det brukar va knökfullt och riktigt så trångt var det inte. Men stiligt och fint därinne men de lever nog mest på sitt rykte, och ryktet gör att folk kommer, och kommer folk så blir det bra.... Inträdet ligger på ca 500 kr och en öl (SanMiguel 33cl flaska) kostade 12 Euro! Men allt var ju gratis för oss =)

Dagen efter var det hotellfrukost som gällde och sedan fick varje par om par (dvs. 4 personer) en bil att förfoga med en karta över Ibiza i. Vi lärde känna några killar litegrann kvällen innan så vi delade bil med dem. (Spanjorer, vilket va skönt för ibland hinner man kanske inte läsa skyltar etc. ) Vi hann köra runt hela ön de dryga 2 timmarna vi åkte runt, stannade till vid stränder och gick ut och tittade men den här dagen regnade det så det var skönare att bara sitta och åka runt. Kan dock inte säga att jag är så imponerad av bilen, den ska motsvara en Nissan Micra eller en Toyota Yaris så den är rätt liten. Men det var inte på grund av storleken utan på att när man väl ska va kritisk (detta var min första gång jag provkörde i mitt liv) då hittar man små detaljer som är mindre bra. Men i överlag grymt kul att köra bil, var längesen! Och vägarna var små och lätta och ingen trafik förutom typ 100 SEAT Ibiza 08....
kl. 13 var det lunch på stranden så vi åkte dit det var utmärkt på kartan och kom till en lounge-resturang på stranden med solstolar och parasoll (paraagua....) och "levande" DJ musik och återigen supergoda tapas, färskpressad apelsinjuice (inget champagne eller öl nu givetvis) och kaffe.
Efter att ha chillat där i ca 2 timmar, vi hade ju redan sett hela ön och var ganska trötta sedan kvällen innan också, så körde vi tillbaka mot flygplatsen för att lämna bilen. ca. 19 landade vi igen i ett soligt barcelona och det kändes verkligen som att komma hem =)
Känner till varenda gata som man flyger över när man går in för landning, kunde t.o.m. se mitt hus!
Passerade McDonalds och avslutade kvällen med att titta på schlagern hemma hos Erika.

En hyllning till Björn Gustavsson forts.

Äntligen vågade nån driva med hela programmet och de stela röstningsleendena! Och ingen ska missförstå mej, jag älskar melodifestivalen. För att sammanfatta min trohet till programmet, min fascination för mellanöstern och musik därifrån kan jag bara sammanfatta med en enda länk. För den som inte visste det har jag kunnat hela texten på en låt på hebreiska sen jag var sju år. Sedan följde gulfkriget och efter det behövdes arbetskraft från sverige med uppbyggningen och min bästis Sandra och familj flyttade dit. -92 åkte min familj och hälsade på i Kuwait och sedan de kom tillbaka till Sverige har vi alltid tittat på melodifestivalen tillsammans. Men allt började med....
http://www.youtube.com/watch?v=otwKuZXkAv8&feature=related

Så i år, jag har inte uttryckt mitt gillande för sveriges bidrag, däremot gillade jag spaniens som vad övriga europa säkerligen inte förstod var en parodi på musikstilen reggaeton (som jag älskar) och hela kulturen reggaeton från sydamerika. Texten har innehållit mer kontroversiella uttryck som fick tas bort, bl.a. citatet av spanske kungen till spaniens president när han inte kunde sluta argumentera med Venezuelas president vid en spansk-talande-land-sammankomst "Porque no te cayas?"
Det är bara en kung som har rätt att säga "Varför håller du inte bara käften?" till en president... =)

Så vann rätt låt? Nej.
Vann rätt framträdande? Ja.
Inte visste jag att en av mina favoriter tävlade för ryssland i denna kategori också!? Men till min glädje fick jag se honom, Evgeni Plushenko!
och för alla som inte vet vem han är så kan ni titta här:

http://www.youtube.com/watch?v=prB1kNhnGPI
http://www.youtube.com/watch?v=ghKRIvwGrrA

Bilder håller på att laddas in i datorn från ibiza, återkommer snart med en berättelse om helgen.

Heja Charlotte!

Så är vi tillbaka från den grymmaste helgen någonsin! Eller snarare dygnet....Men mer om det senare!

Nu är det dags för eurovisionsongcontest, och Adriana hade ju som vanligt NOLL KOLL på vanliga saker som man tror alla ska veta, speciellt om de säger sig veta det... Men Sverige är ju med i finalen! Nog för jag fortfarande tycker att låten är jättedålig så tycker jag om Charlotte sedan förra gången hon vann så klart jag ska hejja på henne!

Vi har bunkrat med chips, dipp, popcorn, chokladpudding och toblerone så här ska has en riktigt svullig TV-kväll!

Baila el chiki!

Johanna Westberg Ottosson

Jag har fått byta namn. Här har alla två efternamn, allt är upplagt för att man ska ha det. Alla blanketter, prov etc.
Alla blir jätteförvånade när jag säger att jag bara har ett och undrar direkt om jag har min mammas eller min pappas. Och undrar varför i hela fridens namn man skulle byta när man gifter sej? Ens namn är ju ens namn?! Och varför har man just pappans?
Här har man vanligtvis pappans först vilket betyder att det är det som sedan går vidare till barnen, så på ett sätt är det patriarkatiska systemet detsamma. Men det har nyligen införts en lag som säger att man får välja vilken ordning på namnen barnen ska ha, vilket innebär att man kan låta mammans namn vara det som går vidare. (Jag tror inte man får välja sen om namn ett eller två ska gå vidare, utan det blir liksom två generationer upp som bestämmer)

Hursomhaver så har jag börjat använda min mammas namn också, för att de inte ska tro att jag är far- eller moderlös eller att Sverige är ett så otroligt patriarkatiskt och icke-feministiskt land.

Så här heter jag numera Johanna Westberg Ottosson

En hyllning till Björn Gustavsson

Han är så sjukt rolig!!
Jag har ju missat hela hypen hemma i Sverige med melodifestivalen och tog igen det nu med ca 2 timmar framför youtube.... Jag är fast.

En som inte är lika het är Sveriges bidrag i eurovision... Vi kom inte ens till den riktiga vad jag förstår? Och jag har hört från säkra källor hemma i Sverige att hon skulle ge sej ut på PR-turné och allt möjligt!
Faktum kvarstår ju att låten var värdelös, då spelar det ju ingen roll att hon vunnit hela skiten en gång förut. Jag vet ju inte vilka andra bidrag som fanns, eftersom jag som sagt missat hela ståhejet, men alla som röstade på den låten kan ju inte heller ha hört några andra bidrag. 

Jag skulle plugga ikväll, men det blev Björn Gustavsson istället.
Tackade nyss nej till att gå ut och ta en öl och kolla lite på CL-finalen, och känner mej otroligt tråkig och pluggig men samtidigt nöjd för jag har inga pengar att spendera och plugg upp till öronen. Två arbeten som ska in nästa vecka, varav ett som ska presenteras, ett prov nästa vecka och två den 2a juni.

Björn Gustavsson fick va mitt roliga och min paus för idag.
Ska försöka CADa lite en stund...... Nu kör vi, full fart!

Måndag igen

Har inte skrivit på ett tag nu, har tänkt det men haft massa "borden och måsten" och inte tagit mej tid... Men nu sitter jag här och väntar på en ugnspannkaka som aldrig blir färdig i vår lilla franska ugn/brödrost så jag har tid.

Haft en väldigt lugn helg, i fredags funderade jag på ifall jag skulle hänga på några kompisar ut men när mina närmaste kompisar antingen va hemma i sverige eller hade föräldrar på besök så insåg jag till slut att jag mest längtade efter att sova så sagt och gjort, det blev en hemmakväll. Det som är bra och ibland dåligt här är mina fredagar då jag inte har lektion. Det är ju helt grymt egentligen, men det händer att jag inte gör nåt alls på fredagar och då blir det inte lika skönt att ha en hemmakväll, blir inget "trött efter veckan" och man känner att man borde göra något och det är trist när man inte kommer på något då.

Fick just besked att jag klarat den högsta nivån på engelskaprovet, ganska precis. Då blir det lite dyrare men fler poäng att tillgodoräkna!
Rolig kommentar från Adriana vilket speglar hennes inställning rätt ofta, när jag kom hem och hon frågade hur provet var och jag svarade superlätt så sa hon: "Åh nej, tror du att du hade pluggat för mycket?!"

Dags för lite kaffe nu och sen ut och köpa en ryggsäck. Nu får det vara slut på axelväskorna, får för ont i ryggen. Har upptäckt nu att min rygg återigen (alt. fortfarande) är alldeles sne. Nyckelbenen sitter varken på samma höjd eller sticker ut lika mycket.

En annan sak jag reflekterat över är människans minne. Idag hände det nämligen igen. Jag gick till affären och tänkte "vad var det nu jag behövde" och kom återigen hem med det jag INTE behövde.
Jag är säker på att detta går att bevisa, om det inte redan finns forskningsrapporter om det.
Teorin är: Om man går för att handla utan lapp så köper man inte det man INTE såg i skåpet, utan det man såg eller köpte senast. Med andra ord man köper INTE det man behöver utan det man INTE behöver.

Jag t.ex. har två paket socker nu, och vad använder man socker till? Vi har ju bara en skit-ugn som inte går att baka i så det går ytterst lite socker här...

Vinden har vänt

Min tur har vänt, och peppar peppar, så håller den förhoppningsvis i sig till slutproven också. Det var falskt alarm om projektet, nånting var fel och de hade på nåt sätt skrivit in alla som noll först men nu är det borttaget. Fast de har inte rättat varken prov nr.2 eller projektet än heller så det är inte säkert det är superbra för det men jag hoppas och tror det är mer än noll.

Gjorde ett engelskaprov idag och fick känna mig duktig. Starka flashbacks till högskoleprovet då det var indelat i 45min-pass med skrivning, läsförståelse, ord.... Detta är för att få "gratispoäng" och inte behöva klara lika många ämnen i "riktiga" skolan. Dock är de långt ifrån gratis, de är enbart gratis i form av pluggtid då jag inte behövde anstränga mig alls för att nå den högsta nivån av engelska. Däremot kostar de skjortan då man först måste betala till språkskolan och sedan till universitetet för att få registrera poängen.
Men allt är ju för att få behålla stipendiet så det är bara att betala för annars skulle jag behöva betala tillbaka mycket mer. Känns lite orättvist att LTU är de enda som kräver att man ska klara ALLA poäng för en hel termin. För skolan härs del gäller att man måste registrera sej på 15 hp, men de flesta har inga krav på hur mycket poäng de ska klara för stipendiets skull.

Men jag har en annan rolig sak att skriva om, jag har vunnit en resa till Ibiza!
Min lärare i design jobbar på SEAT och han sa åt oss att skriva upp oss på deras hemsida och vara med i en tävling om en resa till release-partyt för SEAT Ibiza 08, och gissa vem som vann? Nej, inte Hanna Nordström den här gången utan JAG!!! =)
Trodde först det var spam eller något kontofifflande men det var sant och efter att de har bekräftat det flera gånger, vi skickat in passkopior etc. så vågar jag äntligen tro på det. Så nästa helg åker jag och Erika till Ibiza med flyg och går på invigning av SEAT Ibiza 08, får provköra, gå på en av världens mest berömda nattklubbar, bo på 5-stjärnigt hotell och sedan flyga tillbaka dagen efter. GRATIS!!
Jag undrar vad man ska ha på sej?

Jag tror jag är underkänd.... fett så att säga

Jepp, så var den här, den dagen det var dags för mej att kugga, bli underkänd, sågad vid knäna etc. Jag som alltid brukar klara prov och uppgifter galant och ändå oroa mej för hur det ska gå. Och jag har inte "bara" inte fått godkänt, jag har fått ingenting. Noll. Hur dåligt är det då? Det här med att "skrapa" poäng existerar uppenbarligen inte i katalonien. Hejdå slutprov i den kursen.

Mitt första delprov fick jag 4 av 10 och jag tyckte själv att det var helt ok men tydligen var det ganska dålig.
Mitt andra delprov lämnade jag bara in några streck så det förväntar jag mej inte få mer än 0 eller max 1 på för att jag iallafall lämnade in och var där och gjorde det. (förstod inget av katalanskan, de hade lovat en version på spanska men icke. och dessutom ett rätt svårt prov)

Dessutom har vi gjort ett stort projekt där vi CADat en liten mojäng som jag tror är en ventil. Jag slet som f*n för att hinna lämna in innan mina föräldrar och kompisar kom och la ner säkert 5 heldagar på det. Jag läste hela boken "Solidworks for dummies" och försökte verkligen. Jag frågade läraren i god tid om något fattades, hur man gjorde det sista som jag inte förstod och han visade och sa att det var bra.

Så nu loggar jag in för att kolla om han svarat på mitt mejl om det andra delprovet och ifall jag fortfarande kan klara kursen, och hittar resultaten för projektet. Och vad får jag? NOLL!!! AV TIO!!!
Jag har slitit som ett djur med det och verkligen gjort mitt bästa, och till slut tänkte jag att nu får det vara nog, det har ändå ingen påverkan på slutbetyget och alla andra gör ju tillsammans men jag måste göra själv för jag känner ingen.
Men det var tydligen inte mödan värt. NOLL???? Hur är det möjligt? Jag trodde faktiskt inte ens att det gick.

Regnet har upphört

Imorse vaknade jag och trodde att någon hett på taklampan och först hoppades jag att det var Calle som fortfarande va kvar här och sen funderade jag ifall Adriana redan kommit hem. Men det var solen.
Den har lyst med sin frånvaro i tre dagar i sträck och regnet har öst ner så förutom en sväng till bion i fredags har jag inte varit utanför lägenheten. Har ätit upp all mat vi har i skafferierna (och nu är det söndag och imorgon röd dag, ingen vet varför men affärerna är stängda, hur ska det gå?!) skrivit att göra lista och gjort den, läst och lyssnat på ljudböcker etc.

Tillråga på allt så blåser det idag också, hade varit perfekt kite-väder! Men jag har superont i huvudet av min långdragna förkylning och lappen med numret till surfklubben är borta så jag kan inte ringa och fråga om vindstyrka och riktning. Har istället surfat runt på olika bloggar och läste en av mina favoriter, en tjej som bor på Tenerifa och driver ett kite-camp, som körde som tips att gå upp på taket och kolla på havet och dra upp t-shirten och känna med magen. Sagt och gjort, behövde ändå hänga tvätt, och som tur var blåser det för mycket för mej idag. Jag hade, beroende på vindriktning, hamnat på stranden direkt eller efter ett tag på Mallorca.

Måste ta mig ut en sväng dock så jag ska gå och titta nere i hamnen för jag ser att det kommit in ett nytt skepp med 5 jättestora master!

En bio-överraskning

Det finns inte mycket att hitta på i Barcelona när regnet öser ner, speciellt inte om man inte äger varken paraply (para-agua!) eller regnkläder eftersom jag vägrar acceptera något annat än evig sol här. Det slutade därför med bio i fredags, och vi tog första bästa som någon orkade kolla upp att den var på orginalspråk, fått någorlunda recensioner samt vilken biograf och tid den gick på. Det blev "cashback". Och den var jättebra! Otroligt kul på ett mysigt sätt om kärlek och kompisar och drömmar i livet. Inte konstigt att jag sympatiserade lite extra när drömmarna hos huvudpersonerna var att bli konstnär samt lära sig spanska och resa till sydamerika!

Absolut sevärd.

Igår såg jag "ahora o nunca" vilket betyder nu eller aldrig, men jag tror den heter "Bucket list" på engelska och kanske något liknande på svenska. Det är hursomhelst Morgan Freeman och Jack Nicholson som utan att känna varann sen tidigare delar sjukhusrum och får veta att de båda bara har ca ett halvår kvar att leva. De bestämmer sig då för att göra alla saker de aldrig gjort tidigare - nu eller aldrig.
Sensmoralen handlar väl som gissat inte om att man ska åka och se pyramiderna och sånt utan snarare uppskatta lyckan i livet, familjen, att komma hem, att ha ett hem etc.
Väldigt känslosam, förutsägbar och mysig för stunden.


Flyga drake

Har börjat läsa "Flyga drake" av Khaled Hosseini, en bok som precis kommit på bio och som många säger är den bästa bok de läst. Calle fick den på St. Jordi (ja, p.g.a. den till honom passande titeln) och vi har suttit på stranden och läst högt ur den.
Nu när han åkt tog han såklart med sig sin bok och jag har insett att jag har abstinens och går och funderar på hur det ska gå för Amir och Hassan och kan inte vänta till sommaren eller Sverige för att låna den, och vill inte se den på bio innan jag läst klart den heller för som vanligt tror jag inte att filmen är lika bra som boken.

Hittade den precis på ljudbok och är överlycklig! Dessutom är uppläsaren Krister Henriksson (Wallander i de nya filmerna)
Fick inga klagomål av Calle men insåg precis att jag nog har en bit kvar att träna på högläsning. Är nog knappast en slump att det är skådespelare som är uppläsare.


Emma

Var på ett uteställe igår som var riktigt "posht" (som alla spanjorer skulle göra, stryka framåt med pekfingret under hakan å sätta näsan i vädret) men det var kul för det var avslutningsfesten för de som går ut från min skola, ETSEIB. De hade haft middag och allt men vi anslöt bara till klubben. Kom dit i lagom tid för att det skulle vara i full gång och de spelade riktigt roliga gamla godingar som "I'm a barbie girl", inte visste man att sånt fortfarande var populärt i spanien! =)

Kom fram ungefär tusen spanjorer som vanligt och ville prata med allt som såg blont ut och jag har insett att min vanliga krog-pseudonym Josefin är alldeles för svårt för dem att uttala så jag har fått introducera ett nytt alter-ego: Emma.
Nu är det inte så att jag alltid ljuger för alla utan jag säger såklart mitt riktiga namn när jag träffar folk i skolan, kompisars kompisar etc.
Men när någon uppenbarligen bara vill prata med mig för att jag är blond eller har en blond kompis, och dessutom vill visa sig på styva linan och prata sketen engelska, ja då är det Emma de får prata med.

Det regnar idag och jag antar att det är bra för den här eviga vattenbristen som tydligen pågått i flera år men nu är extremt hotande. Om det inte regnar tillräckligt kommer Barcelona om några månader kanske måsta införa vattenrestriktioner och man får bara ha vatten vissa dagar i veckan!
Kan inte säga "hoppas jag hinner hem till Sverige" för jag ska ju på praktik i Jordanien och där är det officiell vattenbrist sedan länge tillbaka så där får man ändå inte bada badkar och kan ändå inte dricka vattnet i kranen alls.

Har fått veta varför flaggorna varit på halvstång, en före detta politiker, regeringschef, som var väldigt viktig för att skapa demokrati efter Francos Fall

"Regeringschefen mellan 1981 och 1982 Leopoldo Calvo-Sotelo avled 3 maj vid 82 års ålder. Det är första gången sedan Franco som en tidigare spansk regeringschef avlider och regeringen har utlyst tre dagars landssorg"

Tillbaka till spanskan...

Nu kände jag mig till slut motiverad att gå tillbaka till "skolan" för spanska. Det är för alla som inte vet ett center för kvinnor för att lära sig olika saker med volontärer som lärare, t.ex. spanska, katalanska, datorer och matlagning.
Vi är inte många under 30.....

Nivån är superlåg eftersom det är så blandat och tidigare slutade jag gå för det gav mig ingenting och jag kände mig stressad över att jag ville lära mej mer och att jag även hade mycket annat i skolan.

Men nu när jag hämtat kraft i ett litet studieuppehåll med klasskompisar, fint väder etc. så gick jag som sagt dit igen. Jag tänkte att nu har de ju hunnit en bit fram i boken också.... men inte då. Några sidor bara.

Vi var 13 kvinnor och ett barn på 3 år fördelade på tre lärare. Det var tre kvinnor med slöja och arabiska kläder som inte förstod nånting, en arabisk kvinna som pratade perfekt spanska men kunde varken läsa eller skriva på något språk. Denna kvinna hade även med sig sitt barn på 3 år som var yngre än hennes barnbarn. Detta berodde på att hon hade varig gift två gånger, men detta var hennes sista man sa hon.
Lärarinnan i min grupp var 78 år och pensionerad spanskalärarinna och hon hade sex barn! Men förklaring sa hon att det berodde helt enkelt på att hon varit gift fyra gånger. (Jaha så då är det normalt?)
Sen var där den skrikande ryskan som nu som tur var inte var i min grupp eftersom hon inte kan annat än skrika. I min grupp var dock tre ryskor, en med genomskinlig gul blus, en med orange-rosa t-shirt med volanger och ett par glasögon med lappen med styrkan kvar på glaset. Den sista ryskan hade TVÅ par glasögon på näsan.
En helt vanlig grupp alltså....

Som det låter är det helt galet men jag gillar det nu när jag inte har någon stress för någonting annat. Snacka om kontrast till stereotypa tekniska universitet med killar i moppemusch så långt ögat kan nå.
Det är kul att få inblick i andras liv också, speciellt kvinnors. Alla har det inte lika lätt här i världen, som hon som aldrig fått gå i skolan. Själv sitter jag och försöker förklara hur det kommer sig att svenska studenter bor hemifrån, att min lillebror inte ens börjat plugga än och bor med sin flickvän och att vi får bidrag och lån från staten. Försök förklara det för en som aldrig har hört talas om något annat än att bo hemma tills man är trettio.
Den skrikande ryskan är här i Barcelona för att hennes barnbarn ska kunna ha råd att gå i skolan hemma i Ryssland.

Idag äter jag min fattig-student-kost med ris, lök och tomatsås utan att tycka synd om mej själv.

tomt

Nu är tillslut vardagen återigen ett faktum. En efter en har alla besök varit här och åkt, och igår åkte den sista, Calle. Han har varit här nästan tre veckor, kom ju samtidigt som familjen och har nästan börjat kännas som han faktiskt också bor här. Och sedan har klassen också varit här och Linda har också bott hos mig och nu är det verkligen tomt! Det jobbigaste är när man inte vet när man kommer ses igen, så det är en stor skillnad nu jämfört när jag åkte från Luleå för då kunde alla säga "vi ses snart då vi kommer och hälsar på dig i Barcelona!"
Men nu då?
Det är bara att tänka på hur underbart det varit att ha alla här, helt otroligt hur många som kunde och ville komma och hälsa på!
Johanna (gammal lägenhetskompis första året i Luleå) och hennes pojkvän Niklas
Josse och Maria (mina bästisar från gymnasiet; Josse & jag i England, bodde hos Maria en sommar i Oslo och vi alla på tågluff maj 2005)
Familjen + kusin Lars och lillebrors flickvän Linn
Calle
Klassen = 43 elever och 2 lärare (+ mej och Calle)
Det är 55 personer från Sverige som kommit hit under min vistelse! Försök slå det om ni kan!
Även om klassen inte kom enbart för mig, så är det 10 personer som kommit till mig, så jag kan inte klaga precis!

Även om det är så tråkigt att jag har ont i magen så är det också på ett sätt skönt med vardag igen, och efter denna lilla semester och avbrott från skolan, sol och sightseeing med familj och arkitektkurs så känner jag mej motiverad att ta tag i skolan och "göra nåt vettigt" igen!
Ser även fram emot att göra de sista sevärdheterna och utflykterna som jag vill eftersom jag nu inte har någon/något att "spara" det till.

På söndag kommer Adriana hem igen också så då får jag lite sällskap igen.
Nu är det dags att göra slag i saken och skriva lite skoljobb.

Intensivkurs i Arkitekturhistoria

Så har  veckan gått som jag sett fram emot så länge, intensivkursen i arkitekturhistoria och stadsplanering med slutspecialisering på Barcelona. Mina klasskamrater har haft föreläsningar i Luleå och kom nu hit och vi har haft 4 underbart intressanta dagar tillsammans.
Vi har återigen fått äran att ha (utan överdrift i mina ögon) de två absolut bästa och mest inspirerande lärarna och personerna med oss!
Gunilla och Hans som var med oss i Rom, och Gunilla som även hade arkitekturhistoria 1 med oss har guidat oss igenom modernismen, romar-ruiner etc. och jag har fått hjälpa till som tolk vilket var ett hedersuppdrag tycker jag!
Just nu supertrött, får se om jag orkar skriva av mig någon annan gång. Har haft en lugn dag med Calle idag, de andra har passat på med museum och sen fotboll. Vi som inte har lika kort om tid sov ut ordentligt efter en lång och intensiv vecka med tidiga mornar. Sen gick vi ner till stranden och somnade i solen och till sist så hittade vi en liten indisk resturang ett stenkast från mitt hus där vi fick supergod mat och en jättegullig indier som serverade. Ibland har man tur.

Har även hittat en ny favoritblogg som jag kan tipsa alla släktingar om, vår lilla Lisa som är på Island skriver också! Läs hennes blogg på: www.lizzzies.blogg.se

RSS 2.0