la vida loca

Totalt snurrig i huvudet av all spanska blandat med mer eller mindre bra engelska och dålig svenska. Har hittat en svensk tjej som jag umgås med, skönt att höra svenska ibland! Men vi har inte samma kurser på skolan eller på spanskan så det blir inte för mycket sverige utan jag integrerar... por ejemplo har jag....

.... sett en strippa bli fotograferad på kajen...

.....provat på den spanska byråkratin och ägnat 4 timmar åt att gå till kommunkontoret för att fixa arbetstillstånd, bli skickad vidare till polisen, vänta i lång kö, fylla i likadant papper som på kommunkontoret igen eftersom det hade väl fel nummer längst upp eller nåt, gått hem för att hämta kopia på mitt pass (observera KOPIA, självklart hade jag med mig passet och självklart kunde de INTE fixa kopia på polisstationen.) sen gå till en bank för att betala detta tillstånd, bli skickad till en bankomat för man kan inte betala med kort på banken (!), gå hem för att kontrollera kontot eftersom det inte gick ta ut pengar, upptäcka att det finns pengar och bara  bankomaten som är knasig (dock samma vända som passkopian så låt gå) hämta ut pengar,  betala på banken, stå i en lika lång kö igen, lämna in papperen och tillslut få detta arbetstillstånd. Och då är jag ändå medlem i EU....

.... lärt en fransman säga "jag älskar dej" på svenska (tema san valentino igår på spanskan)

.... sett den första surfaren med en bräda under armen på väg ner till stranden...

..... gått omkring i T-shirt och lyssnat på spanska låtar i min iPod.... (i februari)

..... "lånat" pengar hos bagaren på morgonen när jag stod och skramlade med småmynt och det var ingen fara, bara att betala nån annan gång....

och den viktigaste insikten är om detta katalunien.... denna norrländska som trodde att hon var ganska världsvan och påläst om spanien och katalunien har insett att så var inte fallet.... jag VISSTE att det var en provins med ett minoritetsspråk som är mer likt uråldrig franska än spanska.... jag VISSTE INTE att det är en självstyrande provins med egen poliskår m.m och att detta "minoritetsspråk" talas av drygt 6.8 MILJONER människor.... och vi säger välkommen ut i världen till Johanna Westberg


skolstart

Så har allting äntligen satt igång. Introduktionsvecka med lite av varje organiserat, intensivkurs i spanska och själva skolan.

Spanskan går ok, varje dag kommer det tillbaka mer och mer och jag börjar vänja mej och framförallt förstå lättare.
Introduktionsveckan kunde varit roligare, de s.k. "workshopsen" är en powerpointpresentation med information om framförallt katalunien. Vi fick en kulinarisk upplevelse i en hemkunskapssal i den stora marknaden på ramblas där en spansk kocka lagade katalanska specialiteter som vi fick smaka.

Den "riktiga" skolan började idag, de två kurser jag hade idag var riktigt bra!
Ett CAD-program för att skapa 3Dmodeller från ritningar på datorn. Inte hus utan mindre saker typ en mutter eller en tratt eller så.... man kan göra lite större saker som dammsugare och mobiler men jag vet inte hur långt kursen sträcker sig, det var på katalanska så jag förstod inte allt =)
Men han ska prata kastillianska i fortsättningen när han efter lektionen förstod att jag inte förstod katalanska.
Den andra kursen idag var att skriva tekniskt på engelska. Piece of cake för en svensk som gått gymnasiet på engelska, bott i england och sen haft engelska lärare och böcker på universitetet. Stackars dubbfilmsuppväxta spanjorer... Men jag tackar för gratispoäng!

Ikväll blir det utgång på en känd nattklubbskedja: Pacha. Så just nu är klockan halv elva och jag sitter och dricker kaffe och väntar på sms från mina kompisar vilken bar vi ska ses på innan vi åker till nattklubben. Nya tider!

Festes de santa Eulália

Hela stan firar festligheter för "santa eulalia" som varken jag eller Adriana vet vad hon är berömd för men det har varit ballonger i skyn, parader med de katalanska jättarna på gatorna, musik överallt, gatuteater, katalansk dans (typ som sorba) öppet hus i musikhuset (fast det var för det hade nåt jubileum, kanske hundra) konfetti på gatorna och mycket folk ute.

Själv var jag med Adriana, ett kanadensiskt par och en annan kille som känner varandra från MSF (medicos sin fronteras =läkare utan gränser) på calsotada. Det är skördesäsong för dessa lökar som heter calsotadas och de grillas i massor över öppen eld och sedan får man ett knippe i tidningspapper och romansk sås (lite fetaost och tomat och olja i, typ som mamma burkar göra när vi grillar) man skalar av det yttersta svartbrända lagret lök och drar sedan upp resten ur det (långa lökar typ som purjo) sen doppar man i sås och äter det. Jättegott!
Ca 200 personer hade köpt biljetter till denna katalanska grillfest som tog plats på ett torg.
Efter calsoterna var det butifarras (en sorts korv) och vita bönor och quinoa med grönsaker och ekologiskt bröd. (antingen är det minst lika stort som i sverige eller så har jag hamnat i dessa kretsar, I like. Comerce Justo heter rättvisemärkt)
till det rött vin.

till efterrätt sen var det brödet med en stor chokladbit med mandel i. sen flingsalt och olivolja över chokladbiten som låg på brödet. till det ett vitt efterrättsvin som jag glömt namnet på men som motsvarar muscovado eller muscat.
Lite svårt med alla ord som ibland är katalanska och ibland kastillianska och jag vet inte riktigt skillnaden ännu. Men språkkursen börjar ju snart, då ordnar det sig nog. Tog mig in på level två där och jag har börjat prata spanska hemma istället för engelska eller svenska.

Och för er som är oroliga för min hälsa eller säkerhet så har jag glömt berätta att jag bor med en tjej som är utbildad psykolog som jobbar som det på läkare utan gränser, vår lägenhet ligger mitt mellan ett stort vanligt sjukhus och ett sjukhus för tropiska sjukdomar. mittemellan sjukhusen ligger utryckningscentralen för brandkåren.

En till joggingtur på Montjuïc och det gick lite bättre denna gång! Sporrad av det kanadensiska paret som ibland tävlar och pratade om löpning. Det var Barcelona halvmara idag, där var jag dock inte ens åskådare utan jag höll mig bland de gamla gubbarna på berget.

Hasta luego

Calsoterna grillas och äts

 Mitt sällskap och "husbandet"

Hejdå IAESTE

Idag har varit en solig dag igen och jag var ute på vift och tänkte gå till Barrio Gotic men jag kom aldrig så långt. Jag hittade en jättemysig creperia och massa affärer istället och vips var jag tillbaka på ramblan och det var lika bra att gå hem igen.

Dessutom har jag nu när mitt halsont äntligen gått över testat löparskorna och sprungit runt på Montjuïc, berget med massa parker som ligger alldeles här intill. Jag behöver då aldrig oroa mig för att bli förväxlad med en gasell, det är då ett som är säkert. Det var ganska trevligt att få gå upp i alla branta backar och trappor för det är väldigt vacker utsikt därifrån. Men när jag kom joggandes och möttes av en ca 70-årig gubbe med träningsoverall och hörlurar då.... då var det bara att skruva upp Foo Fighters i iPoden och öka tempot. Precis samma känsla som när jag blev omkörd i skidspåret förra vintern av en 60+ gubbe och när hans rygg kom framför mig stod det "Helsingborgs Skidklubb" på ryggen..... Omkörd av en skåning på skidor!

Nu har jag även skrivit mitt "testamente", en överlämningsrapport, för IAESTE och skickat ut med ett avskedsmejl. Känns väldigt konstigt och lite vemodigt men samtidigt är det en stor lättnad. Jag har fått en väldig massa upplevelser och resor och jag har utvecklats enormt som person, men det har varit tufft också att alltid ha det "hängande över sig" och den totala oförmågan att göra och hinna allt. Det finns alltid mer. Så det är svårt att tänka på resultat, svårt att vara nöjd när man avgår men jag får försöka tänka på att jag gjort vad jag kunnat och hoppas på att det har varit till nytta. 

Nu är det dags för skönhetssömn!

Min reseberättelse från Jordanien

Nu finns min reseberättelse från IAESTE-konferensen i Jordanien på
http://www.iaeste.se/documents/reports/Reseberättelse%20Jordanien.pdf

Mi casa

Så här bor jag: (klicka på bilderna så blir de större)
    Inte så stort men väldigt mysigt och fint!


  Det här är vårt vardagsrum...
 ...och vårt kök och hall

 Och detta är vår solterass på taket där vi torkar kläder när vi tvättat och man kan sola också. Statyn i mitten på bilden är columbus som står längst ner på ramblan precis vid strandpromenaden.

Fågelbovägen 32

Läste igår en bok jag fick av mamma i julklapp. Väldigt lättläst och igenkännande. Lite väl förutsägbar kanske eller berodde det på att den var så "på pricken" hur det kan vara.
Bra underliggande sensmoral om svart hemhjälp och rätten att hjälpa. Tyvärr tycker jag det försvinner lite när boken i sig flyter på så snabbt, jag hann inte reflektera så mycket.
Väl värd att läsa iallafall: Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors (även skrivit sandor slash ida)

Nu skiner solen på mej

För andra dagen i rad har jag vaknat av att solen lyser in och det är sommarvärme. Jajjemän!
Fortfarande kallt i skuggan och när solen gått ner men de flesta har skippat jackan åtminstone. Själv ska jag gå upp och sätta mej och läsa på vår takterass! Ska bara avfrosta frysen färdigt först, det var mer snö än i Sverige i den när vi kolla igår... Dock är det bara ett mini-frysfack i en liten kyl men ändå. Mycket vatten på golvet blir det... Hela tidningsinsamlingen har gått åt.

Jag har funderat på ifall man källsorterar och så här också och igår fick jag svar att det gör vi! =)
Dessutom hade Adriana varit och handlat på en helt ekologisk och fair-trade affär som hon rekomenderade. Det märks vems kompis hon är ;)

Var förbi på skolan igår också och såg mej omkring, det är betydligt större campus än LTU men inte så att jag tappade bort mig. Kollade även in arkitekturskolan brevid och tog en kaffe där, önskar jag fick byta dit....

Mot solen!

Måste man använda schampo?

Ja annars är man ju jätteäcklig. Eller?
Detta är en fråga som jag och mina kusiner pratat om länge, och jag har länge tänkt se om det verkligen funkar. Nu tänkte jag att jag har chansen, när jag klippt av det långa håret, flyttat dit jag inte känner någon, inte kommer träffa någon förutom min rumskompis under hela första veckan, jag kommer gladeligen inte att förstå om någon skulle säga att jag såg skitig ut!

Så, mina vänner, jag kan informera er om att jag inte tvättat håret med schampo på en dryg vecka nu, och det är lite skitigt men jag lever! Jag får beställa mat på resturang som vem som helst, jag får ett "ciao bella" eller "hola guapa" här och där.... Mest är det ett försök för att se om håret faktiskt går tillbaka till normaltillstånd efter ca tre veckor. Om det sedan är så ser jag det som det minsta jag kan göra mot miljön, även om det bara rör sig om en eller två billiga schampo-flaskor per år.
Hittade en intressant artikel om det här som gav mig blodad tand: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_251205.svd 

Förutom att man inte prackar på sig själv onödiga kemikalier och kostnader sparar man inte på miljön både med mindre utsläpp och med mindre använt vatten. (För balsamanvändare blir ju effekten dubbel)

Finns även samma teorier om att duscha för mycket, och jag är själv påstådd att duscha och bada både för ofta och för varmt. Dock tänker jag börja med håret i denna miljökampanj.

Jag undrar hur det är för barn? Kan de rimligen behöva använda schampo?!? Barn kan ju inte bli svettiga så det luktar dåligt, däremot blir de ju skitiga... Men det måste väl räcka med att skölja håret? Det finns väl inget som luktar så gott som en bebis-kalufs ändå och inget som är så avskytt av småbarn som schampo i ögongen.

Kalla mej hippie-morsa men jag ska nog låta mina framtida barn slippa det, så slipper jag det bråket, slipper köpa duschhattar och hitta på procedurer om att titta i taket, mutor etc.

Om det pågående försöket fungerar förståss....


Edward Finnigans upprättelse


Har precis läst ut en deckare av två svenska författare som skriver tillsammans: Roslund och Hellström.
Edward Finnigans upprättelse handlar om dödsstraffet, ett ständigt återkommande diskussionsämne som här är skrivet i skönlitterär form. Den som gillar det ämnet borde även se filmen "Life of David Gale" - en stark film som berör.

Ska när jag kommer hem till sverige läsa Roslund och Hellströms övriga tre böcker: Flickan under gatan, Box 21 och Odjuret.

Hotell-helgen

Tre nätter på hotell.... Min rumskompis har sin pojkvän på besök så jag fick en mini-semester. Stoppade bara ner ett rent ombyte kläder och mina barcelona-böcker och blev visad till hotellet i fredagskvällst. Det var minst sagt minimalistiskt, men fräscht. Gav mig ut för att hitta nåt att äta och insåg att man känner sig ganska ensam just på helgkvällar då alla andra verkar ha något jättekul att göra. Men jag hittade en wok-take away och en bagare och en mini-super-market som sålde billigt vin och köpte med mig hem, lyckades med allting på spanska! Glömde dock bort att köpa vinöppnare och det tillhandahöll inte el hostel spartansk.
Morgonen därpå gick jag ut och letade frukost och vinöppnare och hittade ett Carrefour (läs franskt ICA Maxi) på ramblas! Skönt att veta att det finns tillgång till större ketchupflaskor än 3 dl glasflaskor om jag skulle vilja. Var på desperat jakt efter papper att rita på, kreativiteten lagras och får inget utlopp än så länge. Stod och tittade på alla konstnärer på ramblan så länge tills jag på en sidogata hittade en bokhandlare. Sällan har någon blivit så glad som jag för ett tydligt och klart: "Como estas?" och jag svarade som sjuhundraåttio gånger på högstadiet "Muy bien, gracias, y tu?". Jag köpte kuvert och även en bok för att nu tusan ska det bli ordning på spanskan. Jag köpte grottbjörnens folk som tillhör min gamla favoritserie med Ayla. Kontrollerade att den inte var på det helt obegripliga språket katalanska och bokhandlaren intygade att den var på kastillianska. Det var ingen barnlek ändå och jag hade lämnat mitt lexikon hemma i rummet så jag har kämpat hela helgen med att läsa de tre första sidorna. Det hade nog varit lika enkelt att försöka ordagrant minnas den svenska versionen av boken som jag läste för tio år sedan....
Men skam den som ger sej! Dagen innan hade jag bara kikat in på barerna och istället köpt take-away men nu gick jag in och satte mig vid en bardisk och beställde mat och en öl! En liten tabbe dock när jag beställde tortilla española (spansk omelett) för att se vad det var, och dessutom patatas fritas (pommes frites) för säkerhets skull eftersom det var det enda på menyn jag visste vad det var. Det visade sig att spansk omelett är en omelett med potatis i, på detta stället närmare bestämt med pommes frites i! Lite tårta på tårta kan man säga men jag hade en trevlig stund iallafall.
På söndag öste regnet ner och jag kryssade mellan de få öppna caféer som fanns. Tacka vet jag starbucks som är det enda multinationella jag har tillåtit mig sedan jag kom hit. Allting var stängt och jag ägnade en stund åt att läsa dagstidningen och förstod lite av sportbilagan. Blev sugen på att gå på FCB mot Osasuna på kvällen men det kändes tråkigt att gå själv och dessutom i spöregn. Jag spenderade några timmar på hotellet med att i princip försöka meditera bort tiden. Vad gör man när man har fyra vita väggar, en säng, ingen TV, ingen dator, läst ut boken, inte förstår den nya boken, inget batteri i mobilen, inget papper, inga pennor. skrivit vykort till halva släkten, ritat med bläckpenna på alla kuverten...?? Tillslut infann sig ett lugn som måste vara vad man har i kloster eller fängelser för att stå ut. Tiden flöt på och jag gav mig ut en sväng till för att se om de visade matchen någonstans. Jag hittade en liten bar som var otroligt rökig och jag var helt outstanding av min generation, bakgrund, hudfärg, hårfärg, kön, kultur etc. Fick bara beställa på katalanska eller spanska så det blev vatten, bröd och pasta =) Det var otroligt blandad skara som såg matchen, allt från en rökande 40-årig mamma med barn med hål i öronen i barnvagn, en gubbe skelögdare än allt annat, några 15-åriga rökande fulla ungdomar, hundra rökande gubbar och tre galna gummor. En gumma var finklädd med hatt och röd volangklänning med svarta prickar. Hon kom fram till mig och jag tror hon ville att jag skulle sjunga så hon skulle dansa och snurra på kjolen. Jag kände mig inte riktigt bekväm med det och kom undan med ett "No entiendo" (jag förstår inte). Då gick hon till baren och plockade fram det hon hade haft med sig. En guld och rosa plast klock-lampa! Anskrämlig!! Hon var dock mycket stolt och monterade upp den rosa platskärmen på klock-lampfoten (det går inte ens beskriva hur den såg ut) och alla beundrade den. Sedan kom målet.... FCB gjorde 1-0 när det var kanske en kvart kvar att spela och hela baren tjöt, tjoade, hoppade, dansade, rökte, gjorde gimme-five. Gumman bestämde sig för att sjunga själv och satte igång ett sång och dansnummer.
Till slut var matchen över och baren tömdes på folk, gumman packade ner sin klock-lampa och gick till ett av borden för att visa den för nån som eventuellt inte hade sett den och jag gick hemåt.

Nu är jag åter hemma i rummet och trivs förträffligt med att sitta och läsa bloggar, göra te och äta frukt. Läser bodil malmstens blogg om hennes liv i frankrike och vill påstå att jag också har det ganska bra här. Jag ser nästan ut över atlanten jag med. Från takterassen gör man faktiskt det om det är bra väder!

Trivs mer och mer här, det enda jag saknar är lite sällskap eller nånting att göra! Både och kommer nog så småningom så jag oroar mig inte.
Frukost på café med Macke sist vi var här.

Adress

Min adress är nu och fram till (förmodligen) slutet på juni:

Johanna Westberg
c/o Adriana Rubio
C/ Arc del teatre, 59, 4-2
08001 Barcelona
Spain

Barcelona

Så var jag här.... Äntligen, efter att ha velat åka och plugga i spanien ända sen gymnasietiden. Och att jag skulle fastna i bloggträsket till slut. Egentligen är konverteringen från resedagboken till bloggen en omtanke om alla som annars skulle ha fått mejl flera ggr i veckan om att jag har skrivit nåt.
Nu är det frivilligt!
Det blev en lång resa hit. Först buss, sen tåg, nytt tåg och sist buss igen. Sen en natt på skavsta flygplats. Där träffade jag dock en trevlig kvinna som skulle hälsa på sin dotter i barcelona. Så vi passade varandras väskor, styrde ihop stolar och sov och hade sällskap. Det var andra gången hon reste hit ensam och första gången hade hon varit jättenervös men nu fick hon istället agera guide för mig och visade var vi skulle ta bussen från girona och var man tog ut euro på skavsta m.m.! Hade säkert klarat mej ändå men det var jätteskönt att bara hänga på någon. Och slutsatsen av det: oavsett om man åker på charter eller ensam kan man bli rånad, tappa bort något, (inkl. sej själv) men man om man åker ensam öppnas chansen att träffa nya människor och få sällskap! Direkt man är i sällskap redan eller ett guidat gäng så minskar den chansen/risken till nästan obefintlig.
Så tack för sällskapet Susanne om du någon gång skulle läsa det här!

Mött av Adriana och visad lägenheten så blev jag förtjust direkt! Den är otroligt liten men jättefin och mysig. Mitt rum är bokstavligen en säng och ett litet skrivbord. Men det är allt jag behöver. Lite trist att det inte går att hälsa på mig här men ni som kommer ska iallafall få se hur jag bor!

Och tur att jag inte släpade med mig pilatesbollen, helt chanslöst att få plats! Det får bli löparrundor längs stranden och kite istället. Inte fy skam. I mars kommer vindarna. Jag längtar. Det finns en risk att jag drabbas av samma sjukdom som min käre vän calle lider av:

"Any form of kiting is higly addictive. Do not participate in this sport if you are having difficulties at work, school, with your marriage or family. You will feel the addiction after your first trainer kite session. It will leave you with the need for more. Feeling the power of a big kite and the adrenaline high that comes with the act will deepen the addiction. Once kite riding, you will spend countless hours watching weather reports and fabrication your own weather predictions. You will spend excessive late night hours on kite forums. You will begin spending a large sum of money on kites, boards, and gas. You will alienate yourself from the general population with your constant kite chatter with few people to understand your addiction. Participate in this sport only if you have a strong constitution." - Les Vierra

Dags att trotsa förkylningen och molnen och ge sej ut på upptäcksfärd!
Hasta luego!


RSS 2.0