Tuff start

Det har varit en minst sagt tuff start har... Det ar val manskligt att langta efter en ordentlig dusch nar man ska jobba sahar? Det har vi inte. Inte nog med att det bara ar ett draperi for oppningen till toan/duschen, det finns inget varmvatten. Sa jag kommer nog inte kanna mig ren pa en manad... nog for att det ar varmt har men handerna och ansiktet och sa vill man anda tvatta varmt for att fa bort skiten...

Familjen ar snall och trevlig, speciellt mamman. Pappan sager inte sa mkt utan star mest i slakteriaffaren. Den maste jag ga igenom varje morgon och det luktar blod och dod och jag vill inte tanka pa att det ar det dar jag ska ata. Alltid annars bara gatt forbi sanna stallen och tankt att jag aldrig kan forsta de som koper kott som legat/hangt ute hela dagarna.... Imorse gick jag rakt in i en lang svans av nat slag som stack ut ur frysen.

Dottrarna i familjen ar varre an jag nansin kunnat dromma om. De vill bara val och ar trevliga men sen jag kom har de inte lamnat mig ifred for en enda sekund. De foljer efter mig, ar det inte den ena sa ar det den andra som kommer in pa mitt rum, lagger sig i sangen och pillar pa ALLA mina saker. Allt ifran underklader till dagbok pa svenska, ater mitt godis, tar ut packning ur packpasar, haller upp klader (tack och lov har de inte provat nat an) och jag gruvar for att lamna det for de ska ga in och rota. Jag har inget hemligt men nar vi inte ens har innertak skulle jag garna vilja ha mina saker ifred iallafall. Och de ar totalt utseendefixerade. De har kommenterat HELA mig och de tycker jag ar fin sa jag ska val ta det positivt men jag tycker INTE om att bli uppvisad for andra. Jag ar redan sedan hela mitt liv sjukt less pa "vad lang du ar!" "Vad stor du blivit" och nu ar det ideligen "titta pa varan svenska, hon bor i mitt hus!" Igar skulle ena dottern ta med mig ut och ata, jag ville inte men blev overtalad. Hade valdigt garna atit mammans lagade mat och bara tagit det lugnt eller foljt dem till kyrkan. Igar var kvallen da alla katoliker ritade kors i pannan. Hade varit kul och se. Men jag var inne i stan, efter att hon ljugit for en annan kompis att jag var sjuk sa vi kunde aka till dessa istallet for det skulle vara nara snygga killar dar. De var dock inte dar utan bara hennes kompis och dennes pojkvan pa typ 55 ar. Som betalar. Sjukt ackligt. Och da far hon jag bor med for sig att visa upp min mage for sin kompis, bara for den ar platt! Det acklade mig till tusen... Att killar och man i alla aldrar visslar och ropar pa gatan har jag borjat vanja mej vid, men att inte fa vara ifred hemma... Personlig integritet? Nagon?
Jag blev varnad att kustmanniskor skulle va mycket mer oppna och dra med en pa saker utan att fraga men jag tankte inte pa att familjen kunde va sa... Nasta vecka kommer Natalie, hon ska bo hos nunnorna sa far jag inte lugn och ro far jag val hanga dar. Men det blir sakert battre snart, kanns langt med en manad just nu bara.

Forsta dan pa jobbet idag ocksa, det var ingen barnlek. Lange satt jag bara och tittade pa och tankte att jag maste fa ha atminstone en introduktionsdag da jag inte gor sa mkt. Men det ar 36 barn i gruppen pa tva larare. Dock var inte alla har nu for det ar skollov och dessutom varit karneval sa idag var det bara drygt 20 barn.
Forst var vi inne till ca halv elva fran atta och det enda som hande var att vi sjong en sang tva ggr, "bad" fader var (pa spanska saklart) och sa at barnen att inte slass. for slass gor de hela tiden. Sen skulle vi ga ut och jag skulle dela ut kex till dem och da blev de som galna, de ryckte och slet i mig och slog mig. Som riktiga tiggarbarn och INGEN lyssnar nar man sager at dem. Jag vet inte om det ar en fordel eller nackdel att ha jobbat pa dagis och fritids men jag tror nastan att det ar en nackdel. Kanns sa hopplost att inte kunna gora nagot. Jag ar sa van att allting funkar nagorlunda och att barnen protesterar i borjan ar inget konstigt eller att de testar en... Men de slar alla froknar. Och froknarna sager bara snalla saker tillbaka, och det ar ju tur det att de inte slar dem.
Men alla har med sig lite olika saker att fika och sa blir de ju avundsjuka pa varandra naturligtvis och ingen vill ge nagon annan nagot. Dela med sig eller bjuda existerar inte. Och nar de kommer pa morgonen ar de hela och rena, och har med sig lekklader. Sa byter de om och dar kring halv elva gick vi ut i en timme. Klockan halv tolv var lunchen och da var det totalt kaos, alla skulle ata samtidigt och froknarna bara sprang runt och hjalpte till. Pa nat otroligt satt far de det att funka anda. Sen kom det jag blev mest forvanad over, alla skulle duscha! Da ska vi tvatta stjarten pa alla ungar och nog vet jag att det behovs for de gar sjalva pa toan och far bara papper nar de ska bajsa. Och varannan har diarré for nagra har jag foljt med iallafall och nagra vill ju ha hjalp ocksa.
Och imorrn ar inte den riktiga froken dar och de tva praktikanterna som var dar idag (och igar tydligen) ar inte heller dar. Froken ska skicka sin dotter och jag hoppas den andra lararen som var med da och da idag ar dar, annars kan det bli jattejobbigt. Det tar emot lite att duscha dem alla ocksa, jag vanjer mej val men just nu har jag lite bacillskrack... De har ratt mkt myggbett och manga har influensa. En hade feber hela dagen, diarré och klagade pa ont i magen och det enda de gjorde var att ge honom febernedsattande... Tufft for en 3-4 aring.
Och jag verkar ska va i den gruppen, 3-4 ar. Lite grann med de storre barnen (upp till 5 da de borjar annan skola) och lara dem lite engelska. Vore skont att ha nagot att gora for efter lunch kom andra chocken. Da ska ALLA sova! 20 st pa samma stora madrass i det enda lilla rummet till forfogande. Det var ju saklart stort omojligt. Ska bli intressant att se om det lyckas en enda dag denna manad att fa alla upp till 36 barn att somna.
Sen skulle de inte gora nagot mer forran de slutade sa de vaknade eftersom och borjade slass och innan foraldrarna kom var det viktigaste av allt att de blev vattenkammade. Foraldrarna fick inte komma in i rummet utan fick saga vem de skulle hamta sa gjorde vi iordning dem. Ombytta tillbaka till kladerna de kom i, uniformen oftast.

I borjan av dagen var jag nara att borja grata flera ggr av hemlangtan, langtan att styra upp nagot, hopploshet att inte kunna, varme, orattvisa etc. Och jag skulle onska mamma var har och kunde hjalpa mig, jag har vetat att hon och de andra pa prosit och kornetten och alla pa sofiehem varit bra men inte hur duktiga de ar och hur langt vi kommit i barnomsorgen i Sverige. Det kommer bli en laaaaang manad. Men det kandes battre mot eftermiddagen och kanske kan jag gora nagot iallafall. Och barnen borjade fa lite respekt och manga ville sitta i knat och sa (saklart de som slass mest) En pojke slog mig och forsokte ha sonder min troja och skrek att jag var dum och nar jag fragade varfor sa svarade han "for att du inte alskar mig".

Esmeraldas

Sa ar jag framme i Esmeraldas, bussresan gick bra och vagen rasade inte. Gick faktiskt lite fortare an vantat och kom fram och blev hamtad pa stationen i en bil med AC och fick lunch direkt. Supersupergod kyckling med ris och avokado! Ikvall ska en av systrarna gora nan mexicansk speciell guacamole och de sager att mamman alltid lagar god mat... hoppas jag kan instamma!
Just nu haller alla tummarna for min mage, eftersom hon som var har tidigare blev sjuk och fick aka hem (till Sverige) efter fyra dagar.
Var forbi pa dagiset/centret och det var jattefint och barnen kom direkt och kramade mig =)
Dar ska jag nog trivas bland nunnor, barn, symaskiner och annat.
Nu har hon visat mig internetcafèet med det snabbaste internet och det ar verkligen snabbt!
Hemma har jag eget rum men det finns inga innertak sa det ar ratt oppet och lyhort men det vanjer man sig nog vid. Hanger redan myggnat i taket sa det hade jag inte behovt slapa med mig. Men jag slipper iallafall behova be om att satta upp ett sjalv om inte de anvander...
Har e sjukt varmt och fuktigt men jag gillar att modet darmed ar kortkort, linne och flipflops. Jag ska nog tacka mig lite mer p.g.a. min nobla farg (icke-farg) men staden ar mycket mer levande an Quito och det gillar jag! Harutanfor spelar ca 15 grabbar volleyboll, 20-talet ungar leker i en klatterstallning och de som har affarer langs gatan ligger i hangmattor och vantar pa kunder. Me like.

Farval Quito

Imorgonbitti om ingenting hant med vagarna under natten sa aker jag till Esmeraldas. Har varit precis lagom i Quito och nu kanner jag mig redo och sugen pa att traffa en ny familj, borja jobba och fa lite varmare klimat!
Haft tva skona dagar och spenderat formiddagarna pa café med Natalie och eftermiddagarna med lite spanskaplugg, tupplurar, introduktionsmote med Hakan och forsok till packning. Fattar inte hur jag fick ner allting nar jag kom hit, och jag har inte kopt nanting! Allt jag kopt ligger i ett paket och ska skickas till Sverige, + nagra ynka smycken till mig sjalv.
Vaskan ar nastan full och halften av mina klader hanger fortfarande pa tork. Blir nog en supermaxi-pase med blota klader som handbagage imorrn!
Har laddat upp med fika for en 9 h bussresa. Dock finns forsaljare som saljer allt mojligt pa bussen men som mjolkallergiker och allmant skeptisk till hemgjorda glassar etc. ar det inte mkt att ata.

Carnaval i Ambato

Det ar helgdagar p.g.a. karneval i hela Ecuador och the place to be ar Ambato som ligger 2,5 h soder om Quito. Dar sammanfaller det med Ambatos egen karneval med blommor och frukt och det ar forbjudet att leka karneval med vatten sa alla anvander skum. Vi akte tidigt jag och Natalie, jag var bjuden med familjen men de akte lite tidigare pa morgonen sa vi skulle motas upp dar och sa var det tankt att jag skulle stanna kvar med dem tills pa tisdagmorgon.
Var dock sa trott att efter att ha sett karnevalsparaden en stund var jag tvungen att satta mig bakom folkhopen och dricka en dricka for det var varmt och ordentlig svim-varning. Men paraden var fin, alla skolor i Ecuador deltog (med viss modifikation, skulle gissa pa en per provins vilket ar 24 eller annat urval) och holl pa mellan 9-13 men sjalva forbipasserandet per person var ca 1,5 h. Drottningar som kom pa vagnar av frukt , brod och blommor och dansare, bade magdans, samba, indianskt, hiphop m.m. En del spelade sjalva, typisk san marscherande band, och andra hade hogtalare.
Efter det hande inte mycket mer an att alla gick till barer och hangde pa gatorna och sprutade ner varandra med skum. Eftersom vi var gringas var det bara att kopa en flaska skum att forsvara sig med och pa 10 min var vi helt drankta i skum i olika farger.
Hittade en otroligt mysig hamburgerresturang med ett medelalders par som serverade, sag verkligen ut som pa max med hygienen (det man ser, rykten gar ju alltid) och de sprutade med desifincering och torkade borden mellan alla gaster och vi kande att det satt finfint med en riktigt god hemmagjord hamburgertallrik med pommes, cola och fri tillgang till sallad, ketchup och dressing. Det gick loss pa 1,5 dollar (sa lite mindre an 15 kr) Jag onskar de var mina grannar istallet for karaokebaren jag bor pa.

Sen motte vi upp Ana Lucia och hennes syster men de var ocksa trotta och barnen var inte ens med ute for de var trotta efter bussresan och barnkalaset igar. Vi gick en runda, tvattade av kletet och akte sen upp till en annan del av festivalen ovanfor Ambato. Dar var det hastuppvisning och senare tjurrusning, men utan att doda. Det fanns riktig tjurfaktning ocksa men den ville vi inte ga pa. Nar jag insag att jag satt bland tusen spindlar och vi fatt nog av folk som hoppade over en stackars uppretad tjur sa gick vi en lov, sa hejda till Ana Lucia och sen tog vi en taxi till stationen och tog en buss hem. Kande mig otroligt trott och pa vag att bli forkyld och kande inte for att sova pa en soffa och vara allmant apan i bur och bli nedsprutad med skum i tva dagar till. Det var kul sa lange det varade!

Tillbaka i Quito nu och har ingenting att gora, allt ar stangt, jag har ingen mat hemma och far ju ingen lagad mat eftersom de inte ar hemma. Sa jag passar pa att ladda over lite bilder, forsoka plugga lite spanska det jag inte hann med forut och som jag vill kunna. Skont att bara ta det lugnt och ser verkligen fram emot att aka till Esmeraldas nu pa kusten och fa lite sol och varme och borja jobba. Forhoppningsvis kan jag aka pa onsdagmorgon om vagarna haller sig bra.

Marknad i Otavalo och Cotacachi

Lordag ar stora marknadsdagen i Otavalo som ligger 2 h norr om Quito. Jag och mina trogna kumpaner Sandra och Natalie akte dit och strosade runt for att kopa lite souvernirer och varma trojor och sockar eftersom det ar sa fruktansvart kallt pa natterna i Quito.

Det var en stor marknad och mycket folk men trots det sa ar det turistigt och det mesta ar samma i varje stand. Helt otroligt stotte vi ihop med tva av paren som var i djungeln samtidigt som oss! Varlden ar liten. Och pa Lordagar ar det Otavalos marknad som galler. (Den haller pa alla dagar men ar storst pa lordagar, sags vara en av sydamerikas basta)
Kopte lite fler souvernirer och forhoppningsvis kommer ett paket sa smaningom hem.

Darefter akte vi upp ytterligare ca 30 min till en liten stad, Cotacachi, som ar kant for sitt lader. Strosade i nagra sma stand pa en marknad, shoppade lite och sen havde jag ur mig att jag ju alltid velat ha en laderjacka, tank om jag skulle hitta en nu for bra pris. Jag hittar aldrig nan som ar bra pris, och om den ar dyr blir jag for krasen, sen varvar jag mellan att vilja ha akta skinn och att vara lite emot det... Men tror ni inte jag ser en och koper den. Den ar ursnygg, med lostagbar huva (och huva ar ju ovanligt pa laderjackor, annars ar den ratt vanlig) men den ar jattemjuk och superlatt!

Nar vi skulle ta bussen tillbaka hande det sjukaste... ett "mirakel". Vi fragade nagra som var uppenbara amerikaner om de ocksa vantade pa bussen och de sa "ja, fast vi har en egen" och da vi fragade pa skamt om de hade plats till Quito svarade de ja! Sa vi hakade pa och precis nar vi stiger pa sager hon som ar ledare for gruppen (Happy feet, jag trodde forst det var en bantarkurs for alla var jattetjocka, men de tvattar fattiga barns fotter och ger dem strumpor och skor) att "och ni behover da inte oroa er, for vi ar kristna!"
Det kan man ju vara, i lagom mangd. Detta visade sig vara i overkant och det var en missionsresa for ovan namnda happy feet-projekt. Jattebra initiativ dock!
De ville beratta sina fralsningshistorier for oss och det ar ju intressant att lyssna pa och nar de borjade fraga ut oss blev det lite svart att veta hur man ska balansera med sina egna asikter. Da han horde att jag var intresserad av religioner generellt och att bade jag och natalie spenderat tid i mellanostern sa hamtade de sin pastor som var valdigt palast. En san person har jag all respekt for, men det ar inte konstigt att en sa palast och retorisk person far med sig en hel busslast "i guds namn".

Men inte nog med det, de fick vara adresser och ska skicka information, en bok om judendom (formodligen varfor kristendom ar mer ratt) och en film. Det ska sannerligen bli intressant att se och lasa! Och det menar jag pa allvar, for jag tycker verkligen det ar intressant. Huruvida gud finns eller inte haller jag personligen helt atskilt fran alla religioner. Men pastorn holl med mig och sa att religioner, inkl. kristendom, men fenomenet religion, ordet, inverkan pa samhallet, ar korrupt.

De visade sig bo i en forort till Quito men lockade med oss med lofte om mat och vi hade antingen att valja pa att ta taxi direkt eller ata forst. Sa med en grupp pa ca 20 superkristna kanner man sig inte oroad precis. De bodde i ett gigantiskt hus som vardparet har i en fin del av Quito med grind till bade huset och kvarteret.
Fick se alla skor (alla 14 personer hade tva fyllda resvaskor var, bara personliga saker i handbagaget!)
och blev bjudna pa jatteacklig soppa med massor av olja och klimp i. Till det kanelbullar och lask... Men fore det naturligtvis bordsbon, i en stor ring dar de tackade gud att de fatt traffa oss och sa att de skulle be for oss etc.

Nar de bestallt taxi at oss kom det fram att de dessutom skrapat ihop till taxipengar sa vi skulle  kunna folja med dem sa det slutade med att vi gick 4 dollar plus vardera, efter att taxin var betald. Snacka om ovantad vandning pa dagen!

La mitad del mundo

Idag akte vi pa utflykt med spanskan hela ganget, dvs. jag och min larare, tyska Sandra och hennes larare och Natalie, dock utan hennes larare. Tog bussar norrut och kom till ekvatorn och akte forst lite langre norrut (f.o. befinner jag mig pa sodra halvklotet, dar har jag inte varit forut) till en gammal vulkan som vid ett utbrott for manga hundra (tusen?) ar sedan gick sonder sa det ar inte langre en krater langst upp utan det ar liksom en stor krater dar foten forut var. Ungefar.
Det speciella ar att darnere i "kratern" finns en hel liten stad! Dar bor folk, det finns skola, huvudgata, kyrka, akrar, jordbruk m.m. Nufortiden bor de flesta i byn ovanfor och aker bara ner for att skorda eller sa.

Sedan mot sjalva ekvatorn, utmatt med gps, och museet dar. Stor uppstandelse med vakter just idag da av okand anledning vicepresidenten for Argentina var dar. Vi sag honom dock aldrig.
Fick en jattebra guidetur med lite information om olika indianstammar som bott i omradet tidigare och fortfarande och gick gora de beromda experimenten med att se vilket hall vattnet snurrar at pa vardera halvklotet (detta sags enligt lonley planets guidebok vara falskt, att det skulle bero pa avloppet, formen pa skalen etc. men hon anvande samma flyttbara tvattstall och vatten!) testa styrkan, ga pa rak linje (dvs. ekvatorn) och blunda samt placera ett okokt agg pa en spik. Gissa vem som klarade det och numera har ett certifikat dar det star "maestra de huevos"! =)
Hade inte med passet men annars hade vi fatt en stampel med att ha varit pa ekvatorn ocksa, visste inte man fick stampla sant i riktiga passet. Kanske lika bra att jag inte gjorde det med tanke pa hur mkt de granskar passen ibland, speciellt om man varit i mellanostern och vill in i USA...

Darefter en snabb titt pa monumentet for "la mitad del mundo" som sedan gps uppfanns visat sig ligga ca 240 m soderut. Betalade inte in oss utan man sag bra pa 100 m hall och sedan tog vi bussen tillbaka.

Eftermiddagen spenderade jag och Sandra i gringolandia pa en bokaffar och pa ett café och pluggade lite spanska och tittade pa andra gringos.

Nar jag kom hem var min vardmamma jattelessen och det visade sig att killen som bott har flyttade idag, utan forvarning! Detta for att han ville bo sjalv och hade gruvat sig sa for att saga nanting for han var sa ledsen sjalv... Har bott har i fyra ar medan han pluggat sa han ar som en storebror for lille Martín.

Men jag gjorde chokladbollar som jag tankte bjuda pa imorgon pa min sista dag i skolan och da kande hon sig lite battre. Och de gjorde succé aven hos Martín sa nu ska vi gora en laddning till hans fodelsedagskalas pa lordag.

Jag ar an sa lange fast i Quito och kan inte aka till kusten och jobba, for vagarna rasar p.g.a. klimatet. Men jag trivs hos familjen har men ar ocksa lite less pa allt regn och all smog sa det ar bade och. Jag passar pa att njuta medan jag ar har och ser fram emot varmare klimat snart.
P.g.a. detta har aven matpriserna gatt upp eftersom inga lastbilar kan komma fran kusten med varor och ytterst lite odlas i och kring Quito...  det ar tufft for Ecuador just nu, sedan dollarn infordes, klimatet just nu, korruption och allman finanskris... Presidenten kommer fa tufft i valet i april/maj.
En som daremot har framgang ar ju Hugo Chavez i Venezuela som valts till president for resten av livet. eller sa lange han vill. eller han far stalla upp i hur manga omval som helst. Lite oklara regler men gemene man havdar det ar som med Fidel Castro, dvs. de har fatt en diktator. Vi far val se.

Bilder antligen

Nu har jag fixat en pixbox-sida sa nu ligger antligen nagra bilder uppe. Kommer fler nar jag far tid.
Se lanken nedan eller under "relaterat"

www.johannawestberg.pixbox.se

For images / Para mis fotos: www.johannawestberg.pixbox.se

Amazonasdjungeln

Jag har varit i Amazonas! Det var helt fantastikt och kanns osannolikt nu efterat, samtidigt som det var som det naturligaste i varlden. Vi akte ivag med nattbuss pa torsdagkvall och trots laskiga vagar gick det forvanansvart bra att sova bort resan. Nar vi kom fram hade det blivit nagon miss sa de visste inte att vi skulle komma, men istallet for att behova vanta pa nagon fler som skulle dit visade vi oss vara de enda och de skjutsade ivag oss direkt och vi skulle fa frukost dar. Sa vi provade ut stovlar, Natalie (svenska) och Sandra (tyska) gick och kopte regnponschos och ficklampa (och jag var nojd varre att jag packat ner mina egna!) och sen bar det av i typisk flodbat langs med río Napo i ca en halvtimme. bred stor flod, med sma indianbarn och sma hus vid kanterna men annars ingen bebyggelse. Helt plotsligt svangde vi av in i kanten och in i en lugn a och gled fram tyst tills helt plotsligt vi sag en sa kallad lodge dar vi skulle bo. Och pa stranden knatade omkring en tapir! (typ liten hast med snabeltryne) Jattesot! Det var deras husdjur men vi hade anda tur for han tog sig en simtur sen och kom inte tillbaka pa tiden vi var dar.
Vi fick frulle, en omelet, och jag var glad att jag tagit med tva mackor och en morot hemifran. Men annars var maten supergod och man fick ata hur mkt man ville av tillbehoren (ris och gronsaker) till lunch och middag. Dock fa tillfallen, frukost kl. 06.30, lunch 12 eller 12.30 och middag kl. 19 varje dag. Efter ett tag insag vi att det hangde en klase bananer vid nyckelskapet som man fick mumsa pa!
Men stallet var tipptopp med en stuga med badrum for oss (inte altid vatten och aldrig varmt men det ar varmt i djugeln sa till skillnad fran is-duschen jag fick ta imorse i iskalla quito var det skont), varsin sang med myggnat och veranda med hammock. dar man kakade fanns ocksa massa hammockar och utsikt mot skogen dar man nastan alltid sag nagon fagel eller apor.
Fran lodgen utgick utflykter pa morgnarna och eftermiddagarna och ibland pa kvallen.
Direkt vi kom hade vi turen att fa haka pa en grupp studenter som var dar pa sin sista dag och skulle till en indianfamilj. Det var kul, men lite turistigt ocksa. Bara mannen hemma och allt var bortplockat (aven om de ju bor ratt enkelt), sovrummet stangt och last och ett horn med smycken och annat krafs man fick kopa som grannskapet gjort for att tjana pengar till barnens skolgang.
Vi gick runt kring huset och guiden visade oss medicinalvaxter och vi fick smaka kakaobonor. De ar egentligen i en ganska stor bona och ligger inkletade typ 10-20 st i nat slemmigt som ar sott och gott! Dessa skulle vi sedan spotta och jag kan med stolthet saga att jag vann tavlingen i kakao-bons-spottning med rage!
Blev sedemera belonad med ett halsband av akta indianstil som guiden sjalv gjort! Denna blev var favoritguide som vi tyvarr bara fick ha en tur till, trots vart tjat pa den organiserande personen.
Vi fick ocksa prova att skjuta pilar genom att blasa dem genom ett stort ror. Med nagra forsok till hade jag nog ocksa traffat papayan...
Eftermiddagen gick vi i djugneln med samma guide till ett 38 m hogt fageltorn. Sag knappt en fagel men hade en jattetrevlig eftermiddag och sag massor med insekter (ja, jag tyckte det var intressant, jag var bara radd en enda gang nar tva jattespindlar var i var kanot och ingen ville doda dem) fjarilar, blommor, medicinvaxter och sist men inte minst: Vi akte lian!! Jag trodde inte de holl i verkligheten men det gor de visst! Fantastiskt kul och harlig kansla att svinga sig ut over djungeln =)
Alla djur var fina men jag gillade nog anda bast den knallbla fjarilen som forfoljde oss och som syntes framforallt flyga omkring over an dar vi akte med kanot till manga av utflytkerna. Om det var samma vet jag inte, men det kandes lite som en lyckofjaril som foljde med och tittade till oss. Sa bla sa det gar inte ens att beskriva.
Forsta kvallen hade vi nattvandring ocksa och akte till en lagun med kanot och spanade efter djur med ficklampa. Jag fick syn pa ett par ogon i ett trad och nar de andra uppfattade det lyste de at samma hall och vi sag en oppossum (jag tror det kanske heter pungratta pa svenska, det ar som en stor ratta i ett trad)
Nere pa marken gick en familj kapibara, som ar en av de storsta rattdjuren i varlden. Supersota och sega.
Ner i nya kanoter i lagunen for att spana kaimaner (krokodilsort eller alligator, jag var nog inte vaken pa den har biologilektionen) och det drojde inte lagne forran vi sag nagra roda ogon glida fram i vattnet.... Jag som satt langst fram i kanoten borjade fundera om guiden tankt offra mig nar han styrde rakt mot krokodilen men de ar sa blyga sa den hade simmat ivag.
Massor med eldflugor och syrsor ocksa.
Andra gick vi forst en tur med stora gruppen pa engelska och vi tyckte inte alls det kandes personligt da guiden sjalv skulle ta massor med foton forst av alla och den andra stod och hogg planlost med macheten (machete har de konstant, ingen indian gar ut i djungeln utan den, de skalar frukt, dodar djur, hugger fram stigen m.m. med den) men nar vi pratade med ett svenskt par insag vi att vi nog varit tursamma for de tyckte den gruppen pa ca 10 pers var liten!
Pa eftermiddagen akte vi till samma lagun igen och da slog vi nog rekord i djurskadning. Sag alla fagelarter som gick att se dar tror jag, massor med skoldpaddor, en hog med lov dar kaimanerna lagt sina agg, black agouti som jag inte vet vad det ar for djur men ett daggdjur tror jag, det var pa langt hall. Fler skoldpaddor, bade i vattnet och pa land samt apor i mangder. Solen sken och nar vi kom tillbaka la vi oss och solade och bara njot.
Kring lodget fanns ocksa djur i bur, bl.a. en spindelapa och en Tucan som ar pa nat slags rehibilitering men jag misstanker de ar lite turistfangare... ska val funka som bade och.
Pa kvallen borjade det aska och blixtra och nagra nyaanlanda par skulle ut pa lagunen och vi blev erbjudna en hiking i djungeln. Nar ingen annan ville med och jag insag att det bara var jag och en indian, uppvuxen i djungeln, som skulle ga pa grod- och insektsspaning i morkret med regn, blixt och aska sa tackade jag ocksa nej. Vi stod och tittade pa blixtarna over amazonas istallet, riktigt maktigt.
Pa var sista morgon fortsatte regnet och vi gick en skogstur runt och i en myr och balanserade pa stockar och hade jatteroligt. Allt fick nya farger och dofter och jag alskade det verkligen och borjade ocksa langta hem lite att ga i svenska skogar. Jag plurrade lite med hogerstoveln men nar vi kom tillbaka hade natalie en blodigel pa stoveln sa jag var glad att ingen kommit in i min stovel...
Nastan innan vi var tillbaka fran sista vandringen hoppade guiden helt plotsligt till och pa stigen lag en orm. Han sa att den inte var giftig men sjalv petade han verkligen superforsiktigt pa den for att den skulle slingra ivag, han tog inte upp den eller nat sa jag har mina misstankar... Men vi hade ju stovlar och guide, men man kan ju ha otur. Jag ar glad vi fick se en iallafall nu nar det gick bra. Den var valdigt liten, likadan som den vi har som fagelskramma pa garden hemma. Guiden berattade ocksa att kobror attackerar ficklampor pa natten sa jag tackade min lyckliga stjarna (eller den bla fjarilen) for att jag inte gick pa nattvandringen dagen innan.
Helt underbar helg och jag ar stolt och glad att det inte blev nagra insektsaventyr jag inte gillade! Vi hade en kongamyra (bautastora som bits och det gor ont i flera timmar) inomhus och en jattestor grashoppa och sandra hade nat kallt och slemmigt i sin sang men hon var modig och tog ut det. Och myggor markte jag inte ens av, de andra storde sig lite och blev bitna men jag fick bara ett bett och nar jag skulle smorja med pappas super-aloe-vera-salva jag tagit med mig lite av sa hitta jag inte ens igen bettet.... Sa jag undrar om jag tar mina malariatabletter i onodan men better safe than sorry (i djungeln har finns ingen malaria tack vare nan forbranning i floden och i esmeraldas kan det finnas i enstaka fall ibland)

Superlyckad helg och jag onskar alla fick ha sanna harliga dagar i en djungel. Hoppas kunna lagga upp foton snart.

Angående blå majs

Idag gick spanskalektionens praktiska del till frukt- och gronsaksmarknaden. Och det verkar som det inte finns bla majs. Daremot svart. kanske en definitionsfraga. Jag fortsatter leta. Sant ar dock att det finns majs i alla mojliga olika former av tillagning, storlekar m.m. men inte sa manga olika sorter.
Men de flesta frukter har finns i minst tva sorter, antingen bergs- eller kustsort, eller stor- /liten sort

Bilder ar sjukt svart att lagga upp. Det gar vaaaaaldigt trogt. Men det ar fint har kan jag intyga =)


Forkyld

Har varit forkyld sedan Baños och tagit det lugnt och passat pa att forsoka gora lite spanskaplugg, lasa historia om landet och andra lander i sydamerika och sa.. Kommit fram till att det gar lattare och lattare och att jag nu laser nastan lika bra som pa engelska. Helt ok atminstone. Och det ar roligt att plugga nar man har nytta av det direkt. Sa fort jag fragar nanting blir den tillfragade alltid jatteglad att svara. Tittar pa nyheterna varje dag t.ex. for att fa lite kansla for landet.
Men fortfarande ratt daligt vader och trist att va ute, och nar det val ar sol sa branner man sig sjukt fort. Sa det ar spanskalektioner och turer med lararen och de andra studenterna som galler, och sa nan drink eller sa efterat ibland.

Igar nar min ama (= typ husmamma, dvs Anita som jag bor hos) kom hem och jag fragade vars hon var sa berattade hon att hon jobbar pa en skonhetssalong! Hade jag ingen aning om, jag trodde hon bara var ama de casa, dvs. hemmafru (dock utan man i det har fallet men med 5 extra studenter som bonusbarn)
Sa hon ska ta hem produkter och gora en ansiktsbehandling pa mig nan kvall! =)

Baños

Har precis kommit hem fran forsta helgutflykten som gick till Baños som ligger ca 3-4 h med buss soder om Quito. Blev medbjuden av en amerikansk tjej som ska vara volontar i Quito vars mamma var med och "installerade" henne. Jattetrevliga yankees som inte kunde spanska men var sugna pa att ata gott, gora turistiga grejer, bo ok etc. vilket resulterade i en stralande helg med lite trekking till vattenfall, souvernirshoppande, bad i varma kallor m.m.
Superfin och superturistig by med hundra hostels och manga ecuadorianska turister. Ligger precis brevid vulkanen Tungharahua (svart att stava pa Quiche) och vi sag den men den bara puffa lite anga nu, senaste aktiva utbrottet var 2006. Hittade ett fik som drevs av en danska med varldens langsammaste men trevliga service, ockerpriser for att vara ecuador MEN med farskbakat grovt brod och riktigt kaffe!

Nu ropar Anita att det ar middag.
Bilder kommer snart, maste ga till internetcafe. Och nackdelen med att ha bra upplosning pa kameran har jag upptackt ar att det ryms ju tamejf*n inga bilder.

Salsa och solbrand

sa har antligen solen tittat fram och efter 2 h utomhus fullt pakladd och 15 i solskyddsfaktor gjorde sig det svenska skinnet paminnt. forvanansvart bra, dar jag faktiskt hade smorjt ordentligt small det till och blev brunt, men sen blev det lite kanter.... ar man pa 2000 m hoj pa ekvatorn sa tar val solen lite mer an pa bettnas....

Traffade en svensk kille och en tysk/irlandsk tjej igar pa spanskan och gick och tog en ol i gringolandia pa nan mexikansk restaurang. Trodde jag missat middan nar jag kom hem men det visade sig att Anita var ute och lille Martín skulle varma min mat i mikron och gjorde 10 sekunder i taget.... efter tre-fyra ganger tyckte jag sa synd om honom och jag forsokte verkligen forklara pa spanska men han sa att det var en speciell mikro.... sa jag sa att det var ok och at kall kottgryta med bonor och ris.

Till lunch igar var det soppa med popcorn i! Man fick en skal brevid och jag holl som bast pa att glufsa i mig dem da jag sag en av ecuadorianskorna som bor har stoppa dem i soppan.... men det var gott!
Och pa morgnarna dricker vi trad-tomats juice, supersmarrigt och forhoppningsvis nyttigt!

Jag borjar gruva mig for esmeraldas, jag har det sa bra har... bra mat, inga insekter, bor pa stor upplyst centralgata etc.

Pa tal om mat ar det super att fa ata hos familj, atminstone har jag haft tur for de andra ar jattekinkiga och ater inte ris, inte brod och lite alla mojliga dieter och fix idéer. Sa resultatet blir jattenyttigt och jag behover aldrig tanka pa att undvika mjolk heller! Och jag ar inte heller nagot problem da de anda inte anvander mjolkprodukter i matlagning.... De har det bara till sitt snabbkaffe, som ar en kopp varm mjolk med nescafé i.

idag pa spanskan hade vi salsakurs och jag maste saga att lite kom jag ihag fran kursen jag gick i Lule... grymt att fa dansa med instruktoren, hon var inte dalig!

Sista natten nu (kanske) med oppet fonster, imorgon ska Anita laga det sa da blir det lite mindre ljud och mindre kallt forhoppningsvis.
I helgen aker jag till Baños med en amerikansk volontar och hennes mamma. Blir kul att se nanting annat och eftersom jag ska pa citytour med min spanskalarare imorgon hoppas jag fatt se ratt mkt av quito ocksa. Battre gora det pa formiddagarna framover. Haft en skon inskolningsvecka med mycket degande, somn, spanskatragglande i lugn takt, internet....

Hasta luego!

Molnig pluggdag

Jag har tagit en pluggdag idag, for att lasa pa litegrann och gora min spanskalaxa. Har inte haft tid att lasa nanting innan sa jag vet faktiskt inte vars jag skulle ga om jag gick ut, och eftersom det fortfarande ar lite vintermolningt och jag fortfarande ar lite seg sa ska jag med gott samvete vara inne idag.
Det luktar Barcelonarummet i mitt rum har och jag kanner mig sa hemma =) Och anda langt borta, for jag kanner ju ingen och har inte kommit in i staden, och lukten paminner om hur jag kande i borjan i Barca ocksa...
Pa tal om Barca sa har de ett eget lag har som heter typ ED Barcelona och har exakt samma loggo som FC Barca. Det sags att det var Ecuadorianer i Spanien eller spanjacker som kom hit som gillade Barca sa mkt att de startade upp en klubb med samma namn.
Och igar fick jag en broschyr med vad som ar pa gang inom kultur, kurser och sant och dar fanns bade katalansk matlagningsmat och nagon katalansk bok-recension eller liknande.

Mycket paminner faktiskt om spanien (las Barcelona, jag har ju knappt varit nan annanstans i spanien forutom ett dygn i valencia, ett dygn pa ibiza och tva charterresor pa mallis)

Har traffat organisatoren Hakan ocksa, som kom hit som backpacker och traffade sin fru, akte hem och salde sitt liv i Sverige och nu jobbar med projekten och finns till hands for oss.
En svensk kille gar pa spanskaskolan denna veckan ut och nasta vecka kommer en svensk tjej. Jag langtar att ha nagon att utforska staden med sa det blir grymt att fa sallskap. De jag bor med ar trevliga men de har ju sin vardag med universitetet och det ar inte mycket kvallsliv har. Det finns ju saklart men man ska veta vars man ska ga och det ar ju inte ett dugg roligt sjalv. Jag har ingenting emot att besoka museum sjalv eller ga ut och ata (om det inte vore for att jag far stekta bananer och ris varje dag hemma inkluderat) men att ga ut sent pa kvallen sjalv har jag ingen lust med. Inte ens Ecuadorianerna gor det sa varfor skulle jag. Och pa ett satt ar det ratt skont, jag har haft mkt i skolan, det ar en laaaang resa, aven om jag har rest mycket ar allting nytt sa jag tycker det ar skont att bara vara lite inne ocksa och passar pa att plugga spanska.

Quito

Nu ar jag framme och har allt iordning. Landade strax innan utsatt tid, gick rutinerat raskt till imigrationskontrollen och kom igen om och hamtade min vaska ur hogen med vaskor som lag pa golvet. Gick ut och sag chaufforen med lappen med mitt namn det forsta jag sag. Perfekt!
Vi skulle vanta in en dansk familj ocksa och sen skjutsade han mig till mitt hus. Helt sjukt egentligen att jag inte ens visste adressen men jag litade pa organisationen och det fungerade!
Sa nu bor jag hos Ana Lucia som kallas Anita (betyder ungefar lilla sota anna) Jag blir Hon ar supersot och har stenkoll pa att jag inte tal mjolkprodukter och lagar jattegod mat tycker jag. Hon sager dock att manga inte brukar gilla hennes mat men so far so good for min del. Fick stekt agg med knaperstekt vit-rensad bacon i, te, farskpressad juice av nan exotisk frukt och mackor med typ korv pa. Mums! och hon gor frukost till mig varje dag! Och lunch, och middag. Sitter for tillfallet och langtar till middagen. Lunchen var stekt fisk (en fisk med stor ryggrad i mitten, hoppas det inte var orm, har ormar ryggrad?) med ris och stekt banan.
I huset bor ocksa fyra andra studenter varav tre ar tjejer och en av dem ar tyska. Dessutom Anas son Martín och hunden pequeña =)
Jag har eget rum och vi har dusch som ar jattefrasch (4 Johannastjarnor, 1 Mackestjarna) och vi har internet hemma!
Finns internetcaféer och telefoncaféer overallt och billigt ar det ocksa men jag tanker supporta Ana som skaffat detta for oss studenter och betala 20 dollar for hela tiden jag ar har. Det ar inte mkt, kanns skont att kunna fa lite kontakt med hemma och alla nara och kara for trots att jag rest mycket och det ar kul att gora det ordentligt sa ar det skont med kontakt ocksa. Sa jag ska passa pa dessa tre veckor iallafall.

Ecuador ar en bananrepublik och det finns osinligt med bananer av alla mojliga sorter. Jag har just atit en for att smaka, det var ungefar som de som kommit till Sverige men storre och lite torrare. Hade min forsta spanskalektion idag och vi gick igenom frukt sa jag gick till fruktmarknaden efterat for att forska lite... Finns manga och ingen heter likadant som vare sig i Sverige, Spanien eller pa lektionernas olika planscher. Vi tog en liten tur sista timmen och gick runt i "gringoland" for att jag skulle fa lite koll pa staden. Quito ar en jattefin stad sa langt jag hunnit se! Paminner lite om Barcelona och Amman blandat och vi bor i norra delarna, dar det ar lite finare och direkt bakom gar en linbana upp till ett jattehogt brant berg! Vidare darifran kan man ga ca 3 timmar till en vulkan. Det vill jag gora, men jag maste vanta for nu ar jag pa ca 2000 moh och uppe pa berget ar det dryga 4000 moh sa jag skulle bli hojdsjuk om jag gick nu.

Forsoker lagga in foton men det verkar lite trogt, och jag borjar bli trott i ogonen for det flimrar roda streck over skarmen hela tiden sa jag slutar nu. Skriver mer nar det hant nat mer.

Jo forresten, en rolig grej. Har koper man cigaretter och medicin per styck. Har man ont i huvudet gar man in pa apoteket och koper en tablett och far med ett glas vatten! Smart system eftersom folk aldrig skulle ha rad om de vart tvungna att kopa hela paket.

For mig ar dock allt billigt har, handlade idag efter min fruktforskning pa en supermaxi nara vart hus: en banan, lite dam-grejer, en hand-handduk och balsam for ca 40 kr. Det kan man overleva.

Atlanta

Nu ar den langsta av de fyra flighterna, som jag gruvat mest for, avklarad.
hade en laaaang intervju i amsterdam for att fa ga ombord pa usa-planet om vad jag gjort i jordanien, syrien, vad for praktk ("you know what else they're training there!?")

aterstar 5 h 20 min till quito och blir hamtad pa flyget dar och skjutsad till familjen

har pratat spanska med en dam som skulle till lima, peru som inte kunde engelska, det va trevligt att fa komma igang och hon trodde inte pa att jag var svensk sa latino som jag betedde mig! =)

min mobil fungerar inte. jag hor av mig sa fort jag kan och har battre tillgang till internet.

Första stopp: Arlanda

Sådär, då var jag på väg!

Haft otrolig resfeber men efter att ha packat och pysslat har jag till slut kommit mig iväg.
Fick skjuts och åkte samma plan som Jonas N ner till Stockholm (av en slump, som skulle på resa med jobbet) och efter att ha tappat bort honom eftersom jag inte tänkte på att han nog hade checkat in och jag knatade iväg direkt till bagagebandet så träffade jag som planerat Adina från Skandinaviska Institutet.
Hade informationsmöte med lite avreseinfo, frågor m.m. och det var jätteskönt att få prata av sig lite, få ställa massa dumma frågor såhär i sista sekunden (som jag vet kommer lösa sig direkt om ett dygn men nu funderar jag på allt)
och framförallt att ha sällskap ett tag på denna väntan.
Det hade jag i och för sig inte behövt oroa mig för, jag har hunnit springa ihop med hur många som helst "kändisar" här på  några timmar på Arlanda. Gamla basketkompisar, Lulekompisar, Krister och Birgit Persson bland andra.

Så nu väntar några timmar på ett omgjort Arlanda med många nya stolar och bänkar så det gäller att hinna få en plats innan allt blir fullt. Men jag hoppas på att kunna sova på planet så det gör inget om jag är uppe ett tag eller hela natten.

06.25 lyfter planet mot Amsterdam - Miami - Quito och kl 23 lokal tid på måndagkväll (tisdaggryning i Sverige) är jag framme och blir hämtad av en chaufför som tar mig till min familj för tre veckor.

Hasta luego!

Resplan

Resplanen ser ut som följande:

2 feb till Sthlm - Quito (Ecuadors huvudstad)
3 v spanskakurs och lite utflykter och utforskning av staden
21 feb Quito - Esmeraldas (Norra kusten i Ecuador)
5 v volontärarbete i projekt av Skandinaviska Institutet
Projektet heter fundación amiga och är ett center i "byn" Esmeraldas på 300000 invånare där jag ska jobba främst med kvinnor och barn. Finns skola med både lite sömnad, snickeri, fotboll m.m.
Se mer under fliken om "samarbetspartners"
28 mars Esmeraldas - Quito
29 mars Quito - Bogotá (Colombias huvudstad)
1 v Hälsa på vänner jag lärde känna i Barcelona och eventuellt om jag har tur träffa andra kontakter via vänner och bekanta
8 april Bogotá - Miami
1 dygns "strandande" i ordets båda bemärkelser i Miami eftersom AA ändrat sina flygtider
9 april Miami - Cabarete, Dominikanska republiken
2 v kitesurfande med Calle och Linus från LTU
23 april Cabarete - Lima
25 - 1 maj Inka-leden, organiserad resa med camping, trekking m.m. från Cuzco till Macchu Picchu
Tillbaka till Lima och eventuellt träffa en kompis till min Adriana, Barcelona
6 maj Lima - Atlanta
1 v hos Oscar, Björn och eventuellt Jens som pluggar utbytesstudier i knoxville och dayton. Countryclub i Nashville
13 maj Atlanta - Sthlm
14 Sthlm - Umeå
Hemma igen!


RSS 2.0