yttrandefriheten vs. rättigheten att ta del av information

Artikel 10 vs. artikel 19 i FNs mänskliga rättigheter från 1948.
Två mänskliga rättigheter som ställs mot varandra om inte journalister utför sitt yrke korrekt. Och hur ska man någonsin kunna få ordning på det?
Ord ÄR makt. Skrivet som talat.
En journalist som skriver opartiskt ska därmed framställa hela sanningen och inte ta ställning. Men om man inte tar med hela sanningen, då framstår ju det som man skriver i en annan vinkel.

Yttrandefriehten och tryckfriheten är grundstenarna i en demokrati och två av sveriges fyra grundlagar.
Men hur många läser sin tidning kritiskt?

Det har blivit mer påtagligt på ett annat sätt nu när flygkaoset hållit på. Vem är det som utför testerna? Och hur vet man hur de viktar säkerhet mot ekonomi?
Helt plötsligt är alla väldigt kritiska mot flygbolagen som i sin tur är kritiska mot de restriktioner som satts upp.
Självklart kan inte flygbolagen få bestämma verkar de allra flesta tycka -  de vill ju bara tjäna pengar.

Javisst.

Jag faller tillbaka till artikeln om dokumentären videocracy och filmen wag the dog.

Det händer hela tiden. Och ju mer man läser om det desto mer kritisk blir man.

Vad är en säker källa?
Bakom all text och allt tal finns ju alltid en person och därmed en åsikt.

Finns ett talesätt av Tierno Bokar, återgett av Liza Marklund i en artikel angående kritiken mot den numera av FARC frigivna Ingrid Betancourt i Colombia:

"det finns alltid tre sanningar, din sanning, min sanning och sanningen själv"

Snart är jag förbi all litteraturstudie och ska börja jämföra en höger- och en vänstertidning från spanien för att se om de skiljer sig i faktabiten eller om de lyckas sära på fakta och åsikt.

Inte ett askmoln på himlen

så kanske ändå. jag håller tummarna.

startat helgen bra med SPA igår med mamma, pappa och kusin. Härligt att vara tillbaka där redan, jag och mamma var där i söndags efter vi haft systuga hos mig och jag inte hade sytt en soffkudde.

Börjat dagen med amerikanska pannkakor och kaffe och läser bloggar jag gillar och inte gillar.
Undrar varför jag läser de jag inte gillar...

Älskar läsa Kinnas blogg från ammarnäs, då får jag en liten dos av att veta vad det är för väder där och vad som händer. Fast bara i hennes liv, som jag egentligen inte har så jättestor anknytning till. Men momme bloggar ju så sällan.
Tror jag ska ringa henne idag däremot, det är hon bättre på!
Men finns ingen fler som bloggar från ammarnäs??

Börjar så smått hoppas igen på att resan går att genomföra. Min förhandsfavorit är Englands paviljong:



overkligt eller hur?

men va fan... den blev så!


Luras inte av grodan

Märket "Rainforest alliance" börjar bli mer och mer vanligt i butikerna, bl.a. på chiquitas bananer(!), men det är ganska hårt kritiserat för att inte uppnå krav och enligt många källor så är det inte så etiskt som det utger sig för.

De garanterar ingen minimilön för odlarna är ett exempel.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=148979

http://www.fria.nu/artikel/5340

Man får passa sig så man inte går på alla dessa märkningar utan att veta vad som ligger bakom. Det är klart att företagen har insett och hakat på trenden med rättvisemärkt, ekologiskt m.m.
Men hur ska man som konsument veta??

Ett sätt är ju att googla. Prova googla på Rainforest alliance och har du en version av webbläsare och google med förslag så behöver man inte skriva många bokstäver för att få upp "rainforest alliance kritik" som förslag. FÖRE "Rainforest alliance".

DN har en sammanställning av märkningar som är godkända i Sverige
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/markningens-manga-ansikten-1.416365

MEN även där är bl.a. Rainforest alliance med.
Det är bara att läsa på vad man vill stödja, huvudsaken man gör det.

Rainforest alliance utger sig för att vara en motsvarighet till rättvisemärkt och grön är ju numera signalfärg för ekologi, helt utan att vara det.
Rättvisemärkt har heller inga absoluta krav på ekologisk odling men många produkter märkta med fairtrade/rättvisemärkt är även märkta med KRAV.

Man ska inte heller blanda ihop med Nyckelhålsmärkning, Ica gott liv m.fl. som syftar till hälsan på människan. De tar ingen som helst hänsyn till människorna som har producerat varorna.

Vill man vara etisk är det Fairtrade som gäller, ekologisk odling är det KRAV eller EUs märkning "ekologisk odling" och för icke-livsmedel är det Svanen som gäller framförallt.
Är det en märkning som inte ens finns med på DNs lista är det inte att tänka på överhuvudtaget att det skulle vara godkänt.
Det är inte falska märkningar, men de kan ha för låga kriterier (t.ex. Rainforest alliance)

Anledningen till denna lilla resume är att i senaste ICA buffé stoltserar ica med att ha tagit in mer av rainforest alliance-märkta produkter.

Tro inte att chiquita har gått och blivit fairtrade eller ekologiskt. Forget it.

Jäknajökull

Haft en lång men ganska skön dag, varit i chock tror jag.
Inte kunnat göra så mkt och nånstans har det ändå kännts bra att det inte gick ta sig dit för någon, fast jag verkligen verkligen ville genomföra kursen och jag kände det mest tråkigt med den (Shanghai och världsutställningen finns ju faktiskt kvar)

Men så idag när jag slappnat av lite efter beskedet och börjat intala mig själv vad mkt jag hinner göra här då istället, att njuta av vårsolen och annat skit som egentligen inte väger upp till det (bara övertalningsförsök av mig själv på mig själv) då kommer jag hem nu och ser ett mejl att stockholmsstudenterna de tar sig dit! De har fått ombokningar, några är där (HUR?!) så det blir vi från Luleå/Umeå som inte kan ta oss ner. Hur fan ska vi chansa på en buss dagen innan och köpa en ny biljett för massor mer pengar i all hast och inte veta om vi kommer iväg??
Vet ju inte om man får tillbaka heller på en biljett man köpt EFTER utbrottet. Man är ju faktiskt lite galen om man köper en biljett till Kina för ca 10K när det är flygförbud i hela europa.

Eller har det upphävts? Har jag missat något de här timmarna efter jobbet då jag äntligen njutit av att vara lite ledig, ha tid här helt plötsligt och inte tänkt något på detta, inte läst uppdateringar, inte läst tidningen, internet eller sett TV.

Nåväl, jag har nog gett upp men det känns värre nu när jag vet att kursen troligen BLIR av iallafall.
Med lite tur gick min flygbiljett omboka till ännu senare så kan jag vara med på invigningen till världsutställnignen iallafall. Men det hade ju varit värt att veta att man kunnat boka om och kanske betala mellanskillnaden? Eller skulle man få tillbaka pengarna, vänta på sina utlagda ca 7K och sen betala en ny biljett för ännu mer?
Vi är ju studenter. Det var därför vi skulle åka på kurs. Med resebidrag som inte heller kommit in än (och så inte lär göra) en annan fick bara tillbaka tillgodobiljett och då är det ju svårt lägga ut mer pengar med annat bolag.

Näe nu hoppas jag helt egensinnigt att det ska hålla i sig några dar till så att hela kursen blir inställd så att ingen kan gå den om inte jag får gå. sjukt ego. Kommer sova dåligt inatt känner jag.

Hade nyss känslan att jag skulle sova så gott!!
Mamma tog med mig och Stina på kvinnofestival så vi har sett på stand up och ätit after work. Urmysigt! Skönt få skratta lite.

Tänk miljövinsterna!
Man snackar om att "om alla släcker alla lampor hemma i en timme.....då sparas si och så många årsförbrukningar av el i ett standardhus"
"om alla i USA bytte till lågenergilampor motsvarar det att plocka bort X antal bilar från vägarna i ett år!"

men jag vet: Vi parkerar alla flygplan i hela europa i flera dygn! Det ni!

Force Majeure

Jaha, då var man hemma då.

Försöker tänka tusen positiva tankar, t.ex. att det är bra för miljön att alla flyg står still nåra dar och att det kunde varit värre, jag hade kunnat vara strandad någonstans.

Det var för bra för att vara sant.

Vad ÄR oddsen?

helt seriöst.

och när Johanna Westberg mot alla andra odds, statistiker, tidigare erfarenheter m.m. har konkursskydd och dessutom förekommit sig själv och alla andra och imorse säkerhetsbokat en buss-tågbiljett ner till arlanda och kommer infinna sig i tid.

Men jag tror jag chansar ändå. Kanske lättar det imorrn, kanske inte.

Vad är oddsen att det regnar aska?

Igår vaknade jag av att det var jordbävning i Kina (inte av skalvet utan av radionyheterna...) och idag vaknar jag till beskedet att luftrummet är stängt p.g.a. ett askmoln från ett vulkanutbrott på island regnar sig ner över sverige.
Är det första april??

Och såklart väääääärldens längsta telefonkö på sas. Men det är inte hela världen, än så länge är jag lugn, jag flyger från Umeå kl 16 imorgon och från Arlanda kl 19.

Håller tummarna, men det börjar kännas lite risky.


Jordbävning i QINGhai

Studsade upp ur sängen imorse när jag hörde på radion för att titta på internet men det var alltså i Qinghaiprovinsen och inte i Shanghai... som tur var.

Nu bär det snart av. Tvättade, städade och "packade" igår. Har börjat läsa kurslitteraturen.
Till min förvåning upptäcker jag hur hemtamt, roligt och intressant det är att läsa vetenskapliga artiklar.
När genomgick jag denna personliga metamorfos?

Börjar därmed nästan se fram emot exjobbet då det blir att plöja lite litteratur och artiklar igen.
Hinner inte så mycket sånt när man jobbar, det är inte direkt det våra kunder frågar efter. Och jag orkar inte på kvällarna. En vacker dag kanske, när jag inte läser spanska eller jobbar extra på kvällarna så skulle jag ha lite tid då och då. Det är nog så de riktigt duktiga gör. Men jag har inte tid.

Nu syns iallafall ljuset i tunneln, strax denna kurs där jag faktiskt minst lika mycket ser fram emot kursen som själva shanghai och sedan världsutställningen, vilken inspiration!
Tillbaka och avsluta spanskan och det blir närmare och närmare sommaren, förhoppningsvis starta upp exjobbsskrivandet och vips, kan man bada i Obbola igen.

Ikväll gympa med prinsessan. Som jag har längtat.

To hell med vuxenpoäng

Nu är det tantpoäng som gäller.

Jag har manglat.

Det blev lite skrynkligare än det var innan. Och ganska mycket tydligare skrynklor.
Men säkert jätteresistent mot smuts och återstår att se ikväll om det är skönare att ligga på.

Måste nog gå en hemtekniskkurs och bjuda över mamma. Insåg att det enda jag minns från när jag var liten och följde med på Teg och manglade är att man ska akta så man inte klämmer händerna.

Kungsledenrännet

Sån underbar helg!

Kunde inte låta bli att åka upp igen efter förra helgens fjällväder, och jag som varit lite inne på skidåkning i vinter också och längtat till ammarnäs och påskväder i flera år fick äntligen min dos.

Hemma igen nu efter en hel dag på bussen och fick precis veta att det GICK en buss halv fyra ända till umeå. Det är helt sinnesjukt. Det går inte att få reda på via länstrafiken. Man blir galen.

Vi har suttit hela bussresan och funderat vad vi ska skriva till länstrafiken och hur man ska få dem att sätta in fler bussar eller om man ska försöka starta upp ett samordningsnätverk eller en hemsida eller nåt.
Så GÅR det en buss.

Enda trösten är att det ändå varit en fantastisk helg och att thai-vagnen var öppen i sorsele under våra 1 h 45 min där.

Nu är det bara att lägga sig i hårdträning så kanske jag kan åka det där loppet själv om några år.
Kusin skulle åka en bit på fjället när alla åkare åkt förbi men eftersom vi stod precis nedanför värsta backen på hela loppet så innan alla var förbi var allt utom skidorna utlånade p.g.a. vurpor så saker gått sönder.

Tur dock han var med mig på skotern, vi inledde vår morgontur strax innan halv sex med att köra på sniskan så vi fick chans att ha lite teambuilding på en gång.
Sen turades vi om att köra hela dagen och avslutade med att tvätta mattan ordentligt ren på tjulträsk innan vi åkte hem.

Fett modellkontrakt

Hörde som vanligt på radion imorse och gäst denna morgon var en ung tjej som vunnit pris i Fords modelltävling i USA. Hyffast hög status på tävlingen och hon kom fyra. Helt ok. Och hon vann hundra tusen dollar.
HUNDRA TUSEN DOLLAR!
för en sextonåring. Ganska mycket tycker man.

Sen framkommer under intervjun att det här är pengar som är som ett kontrakt, hon är lovad jobb motsvarande hundra tusen dollar.
Beroende på timpenning kan ju det vara sjukt mycket jobb. Säkert inte i hennes fall.

Fortfarande mycket pengar. Eller?
Nej, hon får inte så mycket av det i pengar utan hon får det i kläder.
Svindyra kläder så det inte räcker till så mycket heller förmodligen.

Sjukt glamouröst. Kanske skulle byta karriär.

Förresten så damp visat till Kina ner i brevlådan idag så min vecka är räddad.

Påskkärringrännet



Tristan Norberg fick sällskap med bland annat Gudrun Ottosson och bäst klädda påskkärringen – påskgubben Robert Ahlander.

http://www.folkbladet.nu/?p=171399

PS. Jag är cowboyen.

Bra påskhelg. Fantastiskt väder. Traditionsenliga loppet påskkärringrännet, Ottossons tar upp kampen i bäst klädda släkt. (I team Ottosson ingick i år: Ottosson, Westberg, Norberg, Hedström, Johansson och Aaltonen) och leder överlägset sammanställningen av antal publicerade bilder i tidningen genom åren. Första sidan i år igen.
Kärringen till höger på bilden vann bäst klädda och petade därmed ner hönan Guttan från tronen från förra året, dock ej från första sidan i tidningen!

Blir det en Ottosson-klassiker?
Påskkärringrännet och Ottosson-racet. Förslag på övriga grenar har diskuterats och bl.a. finns skidskytte, korsa-ån-simmande, cykel, trippelmarathonlöpning (för att eventuellt sålla agnarna från vetet och ge någon chansen att vinna på WO)

Träffade både gamla och nya kompisar och gjorde även ett väldigt ovanligt besök på hotellet på lördagskvällen.

Upptäckt carvingskidor och skejting. Ej kombinerat.

Nästa helg kungsledenrännet, då är det de riktiga lirarna som åker.

RSS 2.0