Det närmar sig...

Senapssillen är inlagd.
ca 350 ljus förbrukade (under uppsikt, pappa)
alla julklappar bestämda
nästan alla inslagna
i princip alla inköpta

Läst och åter läst och kommit in i julkänslan.
Kommer snart en summering av höstens rockstjärnebiografier. Det har blivit en del. och fler lär det bli. dags att byta tema och köra revolutionärer/politiker näst.
Har många riktigt bra böcker i hyllan som inte ens är påbörjade. Välkommen julledighet!

En klokskap jag läste igår strax innan jag somnade in för veckans dos av snusa-bebis-lur med min älskade lilla mys-i-soffan-partner var:

"Av alla levande varelser är människan den enda som inte är odödlig, ty hon är den enda som vet om att hon ska dö"

Tänk att det faktiskt är så. Undrar hur vi skulle leva om vi inte visste det.

Bojkott julhets

Nu när alla andra julstressar så tänkte jag göra tvärtom. Eller det känns tvärtom snarare.
Precis när det är som mest att göra kan jag inte ens komma på saker som måste göras. Brukar annars ha en lång lista som konstant fylls på.
Kan vara så att den har blivit så lång att det mesta bortprioriterats eftersom det ändå aldrig görs och jag överlever ändå. Blir lite pyssel i juldagarna och ska ut en sväng på stan idag men jag väntar tills det blivit mörkt tror jag.

Sett Arkitekthögskolan i veckan, det blir nice. Kanske blir två påbyggnadsår där en vacker dag. Man vet ju aldrig. Jag har det alldeles för bra på jobbet just nu, men det kan ju ändras.

Lämnade in tre spanskauppgifter av fyra igårkväll och har sedan läst lite idag för första gången på länge och njuter av det. Hade inte tänkt kliva upp alls om det inte var för att jag fick oväntat besök av pizzasugna föräldrar.

Ska göra bort några sista grejer med företaget inför jul och sen ta julledigt från det och ta svängen på stan och sen krypa upp i soffan och läsa allt jag kommer över igen.

Det är en brokig blandning av spansksa klassiska verk, biografier på engelska och spanska med Tommy Lee och Che Guevara samt hälsokosttidningar och en reklamtidning från svenska kyrkan. Det gäller att hänga med.

Fossil of the day

Med anledning av klimatmötet i Köpenhamn COP15 skrivs många bloggar för att vi vanliga dödliga lättare ska följa vad som beslutas. Det är mycket ståhej och både vk.se och Sweco har egna bloggar man kan följa men ett lätt sätt är att följa den lite roliga vinklingen på att hänga ut de som inte vill uppfylla klimatmålen.
Lite förvånad och bekymrad blev jag när jag läste att Sverige har fått pris. Angående skogsavverkning. Förslag finns på att ändra hur man räknar utsläpp vid skogsavverkning vilket skulle gynna Sverige (och Finland och Österrike som delar priset) som då anser att vi bör få avverka MER skog än enligt restriktionerna säger.
Man undrar hur de tänker och även om jag vet att det finns ekonomi bakom så skär det i mitt hjärta när jag tänker på de relativt små kalhyggen som gjorts i världens vackraste landskap.



http://www.fossil-of-the-day.org/

http://blogg.vk.se/klimatbloggen/2009/12/10/det-narmar-sig-149095

Det kanske inte har en direkt koppling till nån regering som inte vill ta ansvar utan bara en helt personlig ekonomisk vinning för någon, och "skog har man ju gallrat i alla tider".
Ja, men inte skövlat. Varken på fjäll eller i djungler.
Och det här är mitt ställe. Här vill inte jag att nån ska förstöra. Men jag undrar om inte de som bor på andra ställen, med andra skogar och landskap tänker samma sak?

När jag letade för att hitta en bild att visa så hittade jag en sida "för alla som inte kan vara i Ammarnäs just nu men längtar hit" alltså en hemsida för mig full av bilder.
Njut av dessa och gör vad som går (håll inga tummar, be inga böner, gör något!) så att vi får ha kvar det!
http://www.ammarnasnaturfoto.com/news_18.html

Se även öppningsvideon till klimatmötet: 

http://www.youtube.com/watch?v=NVGGgncVq-4&feature=player_embedded

Om de fått idén med en liten flicka som upptäcker hur hennes framtid förstörs från MJs nyinspelning av Earth song till planerade This is it-konserterna eller om det beror på att det är en bra idé vet jag inte. Effektfull idé är det iallafall.
http://www.youtube.com/watch?v=Yn5zIzzXL0g

men orginalvideon till Earth Song har fått mig att vilja gråta ända sen den kom 1995:
http://www.youtube.com/watch?v=4FZcAzZOyOg

Fjorton år sedan den släpptes. Är det ok att det tar så lång tid? Fjorton år är en oändlighet i den utvecklingstakt vi har idag. Men på fjorton år hinner ett träd växa några meter.

Och hur många beslut kommer att kunna tas i Köpenhamn och hur mycket kommer skjutas på framtiden? Alla vet att något måste hända NU! och ändå gör det inte det.
Framförallt går mötet ut på att västvärldens länder försöker komma på lösningar hur vi kan bidra med pengar till utvecklingsländerna så de kan göra åtgärder. Suck. Det är ju vårt fel.

Om de bara ringde mig kunde jag berätta att indianbarn inte heller tål svart avgas från gamla scania-bussar som kör omkring i Quito.

eller att barn i Chile inte tål bly och andra metaller, tungmetaller och gifter i marken som vi skeppat dit från boliden.

eller att..... jag kan fortsätta i oändlighet och det kan många andra också.

Rädda regnskogen, men skövla inte vår heller bara för att det finns pengar att tjäna.

Fjorton år sedan jag såg den där videon. Då fanns redan det gamla kalhygget. Nu finns två nya. Om fjorton år kanske jag har barn och de kommer att se minst 3 kalhyggen. Jag kommer inte ens med dagens förutsättningar kunna få visa mina barnbarn ett skogsklätt nolsia. Jag hoppas jag får visa dem tre fläckar ljusgrön skog mitt på fjället, som ett minnesmärke av vad vi gjorde när jag var ung men som man som tur är har slutat med.

Det finns till och med de som drar paralleller till förintelsen. Tänk om det är så våra barn kommer att se på oss. Att vi utrotade människor, djur och växtarter som råkade leva av fel saker, på fel ställe eller helt enkelt bara hade otur.


Livet är livsfarligt

så bäst att passa på att leva innan man dör!

Kloka ord och jag gillar dem. Jag gillar citat. Detta var från en spinninginstruktör, spinning gillar jag däremot INTE.
Hade inte tränat på så länge att det enda passet som återstod efter alla försovningar var ett spinningpass.... och jag gillar det inte mer nu, men kanske kanske ändå går jag dit ändå för jag svettades kopiöst mycket i 45 minuter och sen var det över.
När jag fick mjölksyra efter två låtar så var jag precis på väg att gå ut och skylla inför mig själv att jag hade bråttom till jobbet när hon drog på en gammal favoritträningslåt - pump it med black eyed peas.
Så då blev jag kvar.
Sen lyckas hon få hela salen att sjunga med i nån slags "nananana"-refräng så det blir jättemäktigt och det kändes som jag var med i filmen gladiator eller en champions leaguefinal. Så jag stannade lite till. Och sen var det över.

Har äntligen fått ordning på företaget också, supertack och guldstjärna i himlen till pappa och lillebror, annars hade jag nog antingen varit utbränd eller i lyxfällan. Det är en del smarrigt att hålla koll på.

Men nu är det gjort och jag har en nykick i spanska sen helgens kursträff och världens mysigaste 2a advent som barnvakt i 2,5 timme bara jag och lillängeln!
Sov lugnt och skönt på mitt bröst och vi kollade på skidskytte och hade söndagsmys. Gick några hundra varv i lägenheten när han vaknade tills han somnade igen. Skrattade lite och somnade om. Underbar!

Sen kom resten av familjen underbar indroppandes och tillverkade julkort, spelade spel och gitarr och myste.
Pizza som höjdpunkt.

Ekonomipass och som sagt äntligen ordning och reda.
Upptäckte idag en kund som betalat in för mycket, hur glad blev inte hon när jag ringde och berättade om hennes oväntade hausse i julklappsbudgeten! Nåt till sig själv skulle hon köpa. Bra val tycker jag.

Tränat ikväll och ska, faktiskt äntligen, läsa lite spanska och kanske lite företagstidning. Det känns knas och skönt att jag myser av att få förkovra mig i konstiga uttryck antingen på spanish eller företagska.

En företagare sa en klok livsstilscheck (istället för alla miljoner böcker man kan läsa och test man kan göra, dieter och metoder att följa för ett hälsosammare, mindre stressigt liv - snacka om stressigt!)

1) Vad får dig att vilja kliva upp på morgonen?
2) Vad får dig att ligga sömnlös om nätterna?

Metod: Se ledtråd 1 och 2. Det är upp till dig vad du ska göra av ditt liv.

Och så favoriten till sist:
Det är inget misslyckande att misslyckas.
Det är ett misslyckande att inte försöka.

RSS 2.0